
Afte under graviditeten
Med graviditet följer många fysiska förändringar, men vi tänker inte så ofta på vad det betyder för munnen. En ofta förbisedd sidoeffekt av graviditeten är afte; små, upphöjda prickar som också kallas munblåsor. De förekommer på tungan, läpparna och kinderna och kan orsaka smärta och irritation. För att du bättre ska förstå varför de uppstår och vad du kan göra åt det har vi sammanställt några grundläggande principer kring blåsor under graviditeten.
Blåsor under graviditeten: varför får man dem?
Det händer en del saker i kroppen som gör dig mer mottaglig för blåsor / afte under graviditeten.
- Hormonella förändringar: graviditet genererar hormonella förändringar som kan påverka hur kroppen reagerar på gifter och även blodflödet till tandköttet. Detta gör kvinnor mer benägna till munvårdsproblem.
- Vitaminbrist: Det finns ett antal livsmedel som kan orsaka blåsor, såsom choklad, vete och citrusfrukter. Under graviditeten finns även en annan potentiell orsak som är relaterad till kosten, nämligen vitaminbrist. Det händer så mycket i kroppen under denna tid så det är ganska lätt att få i sig för lite vitaminer. Försök specifikt att se till att du får i dig tillräckliga mängder av vitamin B12, folsyra och zink.
- Stress: Graviditeten kan vara en påfrestande tid. Du måste hantera en hel del fysiska förändringar och samtidigt ta hand om alla dina vanliga åtaganden. Ibland reagerar kroppen fysiskt på stress, och ett av symptomen under graviditeten kan vara just afte.
- Instabilt immunförsvar: afte under graviditeten är inte nödvändigtvis ett tecken på ett försvagat immunförsvar, vilket är normalt i detta skede, men det kan också vara symptom på en viral infektion eller andra orsaker till afte.

Så gör du om du utsätts för afte under graviditeten
Om du har inspekterat din mun, dina läppar och din tunga och hittat en blåsa under graviditeten finns det en rad olika saker du kan göra. För det första är det viktigt att se till att du upprätthåller en god munvårdsrutin. Detta inkluderar borstning med en kliniskt bevisad tandkräm såsom Zendium minst två gånger om dagen, och regelbunden användning av tandtråd och munskölj. Om din tandborste irriterar tandköttet eller det drabbade området, prova en borste med mjuka strån och borsta långsamt. Du kan också köpa en kräm eller gel att smörja med på kvällen för att lindra smärtan - fråga personalen på ditt apotek för rekommendation. Det är också viktigt att undvika livsmedel som kan orsaka blåsor eller irritera dem vidare. Blåsor är oftast självläkande, men om de är väldigt smärtsamma, ser inflammerade ut, varar längre än tre veckor eller hela tiden kommer tillbaka bör du gå till läkaren eller tandläkaren och få professionell vägledning.
Det händer en del saker i kroppen som gör dig mer mottaglig för blåsor / afte under graviditeten
Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.
AddThis is disabled because of cookie consent