Tillbakadraget tandkött innebär att tandköttet dragit sig tillbaka från den synliga delen av tanden (kronan) så att den underliggande roten syns
• När tandköttet drar sig tillbaka och roten börjar blottas kan du uppleva en ökad känslighet och ilningar. Roten har till skillnad från kronan inte någon emalj och är därför mjukare än resten av tanden. Därför kan det göra ont när du kommer åt den blottade roten med tandborsten.
• Tandköttet ser ut att dra sig bort från tänderna och tänderna ser längre ut än normalt.
• Du ser tandroten på din tand.
• Ditt tandkött kan vara ömt och blöda även vid lätt beröring (detta är ett tecken på att du kan ha en tandköttsinflammation).
• Du känner en skåra vid tandköttskanten.
• Du har lättare att få hål i tänderna.
Att tandköttet drar sig tillbaka kan bero på många olika faktorer, bland annat:
• Att du borstar tänderna för hårt och har fel teknik med tandborsten.
• Dålig munhygien. Tillbakadraget tandkött kan ofta bero på att du har en tandköttsinflammation som orsakats av plack och bakterier. En obehandlad tandköttsinflammation kan i värsta fall leda till tandköttsfickor och tandlossning. Det är därför mycket viktigt att du besöker din tandläkare och får behandling om du misstänker att du har ett inflammerat tandkött, så att det kan läka och bli friskt igen.
• Gravida kvinnor kan få en hormonell tandköttsinflammation, som i sin tur kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka.
• Rökning och snusning. Om du röker eller snusar minskar blodcirkulationen i tandköttet, vilket ökar risken för tandköttsinflammation och tillbakadraget tandkött.
• Frätskador på emaljen kan också leda till att tandköttet drar sig tillbaka.
• Ärftlighet. Om någon av dina föräldrar har tillbakadraget tandkött bör du vara extra uppmärksam och prata med din tandläkare om du ser några tecken på att ditt tandkött börjat dra sig tillbaka.
När tandköttet börjar dra sig undan kommer det sällan tillbaka. Riktigt svåra fall går att reparera med hjälp av kirurgi, men i övrigt gäller det att förebygga och förhindra att skadan förvärras. Här är några råd som kan förebygga tillbakadraget tandkött:
• Borsta tänderna noga två gånger om dagen, minst 2 minuter åt gången.
• Använd en mjuk tandborste för att skona tandköttet och att undvika ilningar.
• Använd rätt borstteknik. Rör tandborsten i små cirkelrörelser så minskar du risken för att tänderna blottas och att ilningar ska uppstå. Har du tendens till att få ilningar i tänderna bör du dessutom vara uppmärksam på att inte borsta för hårt då detta också kan blotta roten.
• Använd tandtråd varje dag för att få bort plack mellan tänderna, helst på kvällen. Plack är en osynlig beläggning av bakterier som dagligen bildas på tänderna och som kan leda till inflammation i tandköttet.
• Borsta med en tandkräm mot ilningar som både lindrar och stärker tanden. Upplever du ilningar i tänderna kan första steget för att lindra smärtan vara att byta tandkräm. Zendium Sensitive är speciellt utvecklad för dig som har känsliga tänder och tandkött, och den är perfekt för att lindra ilningar. Tandkrämen innehåller naturliga proteiner och enzymer samt ett extra milt slip- och skummedel. Zendium Sensitive hjälper till att motverka orsaken till ilningar i tänderna och är särskilt utvecklat för känsliga tandhalsar.
• Om du har ett inflammerat tandkött är det dags att se över din munvårdsrutin och besöka din tandläkare. Inflammation i tandköttet kan leda till tillbakadraget tandkött. Ju tidigare du upptäcker en tandköttsinflammation, desto lättare kan den behandlas och du kan återfå ett tandkött som både känns och ser friskare ut.
Att tandköttet drar sig tillbaka och tandhalsarna blottas kan både vara smärtsamt och leda till att du får karies och andra tandsjukdomar, så det mycket viktigt att du försöker förhindra att skadan blir värre. Prata med din tandläkare så fort du misstänker att ditt tandkött håller på att dra sig tillbaka, så att du kan få hjälp att identifiera orsaken och få den bästa behandlingen för just dig.
1. Jati et al, Gingival recession: its causes and types, and the importance of orthodontic treatment. Dental Press J Orthod. 2016 May-Jun; 21(3): 18–29. doi: 10.1590/2177-6709.21.3.018-029.oin https://urldefense.com/v3/__https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4944726/__;!!MOA0!d7CNTNHfMdyB79K-x2BL9iA3-chHnwe9P8Wd-FWbRmPh2eP47nA5Df5oyolTn0J1vLm4DpexJFV4SLeWobffFJmeWw$
2. https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/ilningar-i-tanderna.html
3. https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/borsta-tanderna.html
4. https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/fratskador-pa-tander.html
5. https://www.zendium.se/munhalsa/friskt-tandkott/vad-ar-tandkottsinflammation.html
6. https://www.zendium.se/produkter/sensitive-tandkraem-75ml.html