symptom och orsaker till tandköttsinflammation

Symptom och orsaker till tandköttsinflammation

Hur friskt är ditt tandkött? Många människor bekymmrar sig över blödande tandkött*. Att lära sig mer om tandköttsinflammation är en bra början för att få ett hälsosamt tandkött. I den här artikeln kan du läsa mer om orsakerna till inflammation i tandköttet, de vanligaste symtomen och olika möjligheter till behandling.

Vad är tandköttsinflammation?

’Gingivit’ är den medicinska benämmningen på inflammation i tandköttet. Inflammerat tandkött är den första indikationen på sjukdom i tandköttet, men lyckligtvis är det lätt att behandla. Även om det kan vara en långvaring sjukdom, finns det många som inte vet om att de har tandköttsinflammation eftersom den kan te sig ganska lugnt. Men en obehandlad tandköttsinflammation kan utvecklas till en mera allvarlig infektion som kallas parodontit, som i sin tur kan leda till tandlossning och skador på ditt käkben. Du kan läsa mera om parodontit här.

Inflammation i tandköttet är tecken på att det är dags att se över din munvårdsrutin och besöka din tandläkare.

Ju tidigare du upptäcker en tandköttsinflammation, desto lättare kan den behandlas och du kan återfå ett tandkött som både känns och ser friskare ut

Vad orsakar tandköttsinflammation?

Behandling av tandköttsinflammation börjar med att förstå vad som orsakade den. Plack är en osynlig beläggning av bakterier som dagligen bildas på tänderna. Den goda nyheten är att plack varje dag kan tas bort genom att du helt enkelt använder tandborste och tandtråd. Om plack tillåts byggas upp kan det leda till en bakterieinfektion, som är en av de vanligaste orsakerna till inflammation i tandköttet.

 • Följande faktorer kan också orsaka tandköttsinflammation:
 • Dålig munhygien
 • Rökning och snusande
 • Diabetes
 • Vissa mediciner
 • Trasiga lagningar
 • Graviditet (på grund av hormonella förändringar)
 • Genetiska anlag
VANLIGA SYMTOM PÅ TANDKÖTTSINFLAMMATION

Vanliga symtom på tandköttsinflammation

Att hålla koll på tandköttets hälsa är ett bra sätt att hålla ett öga på din hälsa i allmänhet. För att komma igång kan du göra något så enkelt som att titta på färgen på tandköttet! Om du är orolig över hur ditt tandkött känns eller ser ut rekommenderar vi att du pratar med din tandläkare, särskilt om du har något av följande symtom:

 • Inflammation i tandköttet (tandköttet är rött, ömt och/eller svullet)
 • Regelbunden blödning i tandköttet
 • Tandköttet ser ut att dra sig bort från tänderna
 • Lösa tänder
 • Smärtor när du tuggar eller äter kall mat

Om du har något av ovanstående symtom kan det vara ett varningstecken på tandköttsinflammation eller blottad tandhals. Även om du inte känner någon smärta när ditt tandkött blöder efter tandborstning eller anvädning av tandtråd, bör du ändå prata med din tandläkare. Ju tidigare du upptäcker en inflammation i tandköttet, desto lättare kan den behandlas så du kan återfå ett tandkött som ser och känns friskare ut.

Hur behandlas tandköttsinflammation?

Det borde inte komma som någon överraskning att en god munhygien är ett bra sätt att börja sin behandling av tandköttsinflammation på, men det är också viktigt att du är medveten om din hälsa i allmänhet, i synnerhet när det gäller rökning.

Gå till tandläkaren regelbundet för att få en bedömning av huruvida ditt tandkött är friskt eller inte. Kanske erbjuds du en djuprengöring för att avlägsna ackumulerad plack eller, om ditt tandköttsproblem är mer avancerat, kan du erbjudas medicinering eller behandling för att påbörja läkandet av det inflammerade tandköttet.

Din tandläkare kan rekommendera den bästa behandlingen för din sjukdom och svara på dina frågor. Kom ihåg att behandling eller förebyggande av tandköttsinflammation kan vara så enkelt som att upprätthålla en god munhygien: Använd en mild tandkräm speciellt framtagen för personer med tandköttsproblem som t.ex. Zendium, eller beställ en grundlig rengöring hos tandläkaren för att avlägsna eventuellt härdad plack (tandsten). Du kan få ännu mer information om inflammation i tandköttet här.

*Baserat på en undersökning av ett representativt urval av den franska befolkningen på 2 449 personer som tillfrågades om deras munhälsa. Studie utförd av TNS 2014.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.