Brukar du få munblåsor? De är också kända som afte och är små krater-liknande svullnader som kan förekomma i munnen, på tungan eller läpparna. Även om de oftast är ofarliga är de inte speciellt roliga och kan orsaka smärta eller irritation. I den här artikeln tittar vi på orsakerna till blåsor, och viktigast av allt; hur man kan lindra dem.

Orsaken till blåsor

Forskningen kring munblåsor är inte 100% tydlig. Det finns olika saker som kan framkalla dessa små utbrott, men den exakta anledningen till att de kommer och går skiljer sig från person till person. Om du har drabbats finns det några saker du kan hålla ett öga på i vardagen:
 • Specifika typer av livsmedel: Det finns vissa typer av livsmedel som kan orsaka blåsor. Dessa är bl.a. mat med ojämna kanter, choklad, vete, kryddig eller väldigt varm mat och citronsyra (t.ex. från citroner, limefrukter, apelsiner, etc.).
 • Irritation i munnen: T.ex. en protes som inte sitter som den ska, eller en defekt fyllning som gnids mot sidan av kinden. Att bita sig i kinden kan också få liknande effekt.
 • Vissa typer av tandkräm: Vissa tandkrämer innehåller SLS (Sodium Lauryl Sulphate) skummedel och experter tror att det kan vara en av orsakerna till blåsor.
 • Stress och ångest: Läkare och tandläkare tror också att stress och ångest kan bidra till att orsaka munblåsor
 • Hormonella förändringar: En högre eller lägre nivå av vissa hormoner kan orsaka blåsor på tungan, munnen eller läpparna. Kvinnor utvecklar ibland blåsor runt sina månatliga menstruationer och är mer mottagliga under graviditeten
 • Sluta röka: Medan att sluta röka är bra för din hälsa kan det också få den olyckliga bieffekten av afte. Om blåsor gör det svårt för dig att sluta röka bör du rådgöra med din läkare eller tandläkare för tips och vägledning.
Dessa är några av de främsta orsakerna till blåsor. Om du tror att du är i riskzonen bör du hålla koll på symptomen; ett eller flera smärtsamma sår i munnen (på tungan, läpparna, i gommen eller på insidan av kinderna). Om du upptäcker blåsor finns det några olika saker du kan göra för att lindra dem. Här är vårt bästa svar på frågan "hur lindrar man blåsor i munnen?".
 1. Byt till en tandkräm utan SLS skummedel (Sodium Lauryl Sulphate)
 2. Ett bra sätt att undvika blåsor är att undvika de livsmedel som nämns ovan. Dessa livsmedel kan orsaka afte, men kan också förvärra situationen när de väl uppstått
 3. En annan bra metod du kan använda för att lindra blåsor är att borsta tänderna med en mjuk borste och upprätthålla en god munhygien
 4. Täck blåsan med en skyddande gel eller kräm som apoteket rekommenderat
Förhoppningsvis kommer de att försvinna av sig själva inom en veckas tid. Men om de verkar återkomma ofta eller om du har en eller flera blåsor som är mycket röda, smärtsamma eller långvariga (mer än tre veckor) bör du alltid rådgöra med en tandläkare eller läkare.

Läkare och tandläkare tror också att stress och ångest kan bidra till att orsaka munblåsor

how_to_reduce_canker_sore_830x430
Referencer
 1. Blåsor kan orsakas av livsmedel såsom mat med ojämn yta, choklad, vete, varm/stark mat eller citronsyra: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx, http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/002187075690154X
 2. Blåsor kan orsakas av en tandprotes som inte sitter rätt, en defekt fyllning eller om du biter dig i kinden: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 3. Blåsor kan orsakas av SLS (Sodium Lauryl Sulphate): http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 4. Blåsor kan orsakas av stress och ångest: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 5. Blåsor kan orsakas av hormonella förändringar: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 6. Blåsor kan orsakas av att sluta röka: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 7. Blåsor kan undvikas genom att borsta tänderna med en mjuk tandborste och upprätthålla en god munhygien: http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.

Back to top