Blåsor är ett vanligt och ofta ofarligt hälsoproblem. Denna artikel innehåller grundläggande principer för hur man identifierar och behandlar blåsor, och när du bör kontakta din läkare eller tandläkare.

Vad är blåsor?

Blåsor, även känt som afte, är små upphöjda prickar som uppstår på läpparna, tungan eller inuti munnen. Ibland ser de ut som små kratrar med en liten fördjupning mellan de rundade kanterna. De kan antingen vara enkla och förekomma ett par gånger per år där de generellt försvinner inom en vecka - eller komplexa och återkommande på grund av ett underliggande hälsoproblem. I den här artikeln förklarar vi hur man behandlar blåsor och ger dig några tips på medel du kan använda för att behandla dem hemma.

Så behandlar du en blåsa

Oavsett om du har en blåsa under tungan eller någon annanstans i munnen försvinner de ofta av sig själva. Dock finns det några olika saker du kan göra för att försöka bli av med dem snabbare. Prova några av dessa olika förslag på behandling av blåsor och se vad som fungerar bäst för dig.
 • Använd en skyddande gel eller kräm. Fråga ditt apotek för rekomenderade produkter. Det är en gel eller en kräm som du använder på blåsan för att skydda den från ytterligare irritation.
 • Drick kall dryck genom ett sugrör. Det minskar den plötsliga kylan på det drabbade området och kan minska irritation.
 • Att lägga is direkt på området kan också lindra smärtan, gör det några sekunder åt gången.
 • Skölj munnen med en koksaltlösning (rör ner en till två teskedar salt i ett glas varmt vatten). Upprepa flera gånger om dagen.
 • Ett sött och naturligt botemedel mot blåsor är något så enkelt som en klump honung. Det kan verka både lugnande och läkande. Rengör först blåsan med en bomullstuss och applicera sedan honung försiktigt.
 • Byt till en tandkräm utan skummedlet SLS, vilket innehåller en kemikalie som kan framkalla blåsor i munnen.
Detta är några olika metoder du kan ta hjälp av hemma om du undrar hur du bör behandla en blåsa på tungan, läpparna eller kinderna.

Blåsor, även känt som afte, är små upphöjda prickar som uppstår på läpparna, tungan eller inuti munnen.

Så hindrar du blåsor från att komma tillbaka

Om dina blåsor har läkt finns det några saker du kan göra för att hindra dem från att uppstå i framtiden. Även om det inte finns någon garanti för att de försvinner för alltid, så kan dessa tips minska sannolikheten för att de kommer tillbaka.
 • Om du har blåsor på tungan, läpparna eller insidan av kinderna bör du undvika mat som kan irritera munnen. Livsmedel med ojämn yta som t.ex. bröd med knaprig skorpa eller chips och kryddig eller väldigt varm mat är alla bra att undvika isåfall. Syran från citroner, lime och andra frukter kan också irritera eller orsaka smärta.
 • Tugga inte tuggummi. Precis som viss mat kan också tuggummi orsaka irritation, så om du är benägen att få afte bör du försöka skära ned.
 • Ett bra sätt att behandla och förebygga blåsor är att borsta tänderna med en mjuk tandborste. Det kan förhindra ytterligare irritation och upprätthålla en god munhygien.
 • Läs mer i vår artikel om återkommande blåsor [länk till artikel om återkommande blåsor].
Genom att använda dessa enkla knep kan du minska risken för återkommande blåsor, samt ha några medel redo för att behandla dem om de skulle uppstå. Om din blåsa är ovanligt stor, smärtsam, återkommande eller långvarig bör du kontakta din läkare eller tandläkare för ytterligare rådgivning.
causes_canker_sores_how_to_relieve_them_830x430
Referenser
 1. Beskrivning av symptomen till blåsor http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 2. Fråga apoteket om medel att smörja på afte http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 3. När du bör rådgöra med läkare eller tandläkare http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 4. Drick kalla drycker med sugrör http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 5. Blåsor kan orsakas av SLS http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 6. Att undvika viss typ av mat kan förebygga blåsor http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 7. Undvik tuggummi http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 8. Använd en mjuk tandborste för att borsta dina tänder http://www.nhs.uk/conditions/Mouth-ulcer/Pages/Introduction.aspx
 9. Honung lindrar och läker http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/honey-natural-remedy-canker-sores
 10. Is kan bedöva afte http://www.thehealthsite.com/diseases-conditions/5-home-remedies-for-mouth-ulcers/

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.

Back to top