"Tandkött spelar roll... Värkande, svullet tandkött är vanliga bekymmer när det kommer till känsligt tandkött. Läs vidare för att ta reda på mer om smärta i tandköttet och hur du behandlar det.

"

Varför gör det ont i mitt tandkött?

Om smärta i tandköttet inte behandlas på rätt sätt kan det leda till dålig andedräkt, blödande tandkött och slutligen tandlossning. Detta beror främst på att beläggning av plack byggs upp på tänderna, så det är viktigt att du håller dina tänder och munnen frisk och ren. Smärta i tandköttet kan bero på ett antal faktorer, inklusive (men inte begränsat till) nedan:
 • Överdriven användning av tandborste och tandtråd
 • Redan existerande sjukdomar i tandköttet
 • Försämrat naturligt försvar i munnen orsakat av bakteriell obalans
 • Irritation från mat med ojämn yta eller sura livsmedel
 • Hormonella förändringar under graviditeten
 • Rökning
 • Stress
 • Dental utrustning som inte sitter som den ska, såsom tandställning eller tandprotes
Om en eller flera av dessa faktorer är troliga orsaker till ditt obehag bör du överväga att ändra dina vanor. Bortsett från protes eller annan demtal utrustning kan många av dessa orsaker behandlas hemma. Din läkare kan berätta mer om kopplingen mellan dessa orsaker och eventuell smärta i tandköttet som följd.

Så behandlar du smärtsamt, svullet tandkött

Om du läser den här artikeln finns dte en viss sannolikhet att du redan har några av följande symtom. Svullet, bultande tandkött, som lätt blir irriterat eller blöder bör behandlas omedelbart av din tandläkare, men det finns saker du kan göra åt smärtan hemma tills du har din tandläkartid:
 1. Borsta tänderna försiktigt efter alla måltider och småätande. Var noga med att använda en tandborste med mjuka strån, som de från Zendium, eftersom hårda tandborstar kan riskera att irritera ditt svullna tandkött.
 2. Använd tandtråd varje dag. Ta dig tid att se till att du inte tar i för hård och irriterar tandköttet ännu mer
 3. Om det är för obehagligt eller gör ont att borsta tänderna eller använda tandtråd, försök att skölja munnen med ljummet saltvatten. Det är mjukare än att borsta tänderna, och saltet kan tillfälligt hjälpa till att minska inflammationen
 4. Se till att begränsa eller undvika användning av tobak för att underlätta för kroppen att kunna bekämpa infektionen naturligt.
Kom ihåg: Rådgör med din läkare eller tandläkare innan du försöker lösa problemen själv

Du har större chans att undvika svullet och smärtsamt tandkött om du är noga med att hålla din mun och tandkött friskt.

Förbyggande är den bästa behandlingen!

Du har större chans att undvika svullet och smärtsamt tandkött om du är noga med att hålla din mun och tandkött friskt. Säkerställ en god munhygien genom tandborstning, tandtråd och regelbundna besök till tandläkaren. Prova tandkrämen Zendium Biogum som speciellt framtagen för personer med tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som munnens saliv, inklusive proteinet laktoferrin som är känt för sina lugnande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att den vid varje borstning ger extra styrka för att motverka orsakerna till blödning och inflammation i tandköttet. Gå till din tandläkare för en professionel rengöring var sjätte månad, eller så ofta din tandläkare rekommenderar, för att ge tillräcklig uppmärksamhet till de områdena i munnen som är svåra att komma åt själv. Slutligen, se till att dina hälsoundersökningar inkluderar test för diabetes, eftersom det kan påverka din munhälsa på flera sätt. Oral hälsa kan påverka ditt allmänna välbefinnande, så det är viktigt att alla delar av munnen undersöks regelbundet. Det kommer inte bara hjälpa dig att förhindra vanliga munproblem som smärta i tandköttet, utan ett besök hos tandläkare kan också uppmärksamma andra underliggande hälsoproblem.

* Baserat på undersökning av ett representativt urval av den franska befolkningen på 2249 personer som tillfrågades om deras munhälsa. Studie utförd av TNS 2014.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.

Back to top