Hur friskt är tandköttet? En femtedel av alla fransmän* bekymrar sig över blödande tandkött. Att lära sig mer om gingivit är ett bra sätt att börja på för att förstå sig på tandköttshälsa. I den här artikeln kan du läsa mer om orsakerna till gingivit, de vanligaste symptomen och eventuell behandling.

Vad är Gingivit?

'Gingivit' är den tekniska termen för 'inflammerat tandkött'. Inflammation i tandköttet är den första indikationen på sjukdom i tandköttet, men lyckligtvis är det lätt att behandla. Även om det är en långvarig sjukdom, finns det många som inte vet att de har tandköttsinflammation eftersom den kan te sig ganska lugnt. Men en obehandlad gingivit kan utvecklas till en mer allvarlig infektion som kallas parodontit, vilket i slutändan kan leda till tandlossning och skada käkbenet.

Inflammation i tandköttet är tecken på att det är dags att se över din munvårdsrutin och besöka din tandläkare.

Vad orsakar Gingivit?

Behandling av gingivit börjar med att förstå vad som orsakade den. Plack är en osynlig beläggning av bakterier som bildas på tänderna varje dag. Den goda nyheten är att plack varje dag kan tas bort genom att helt enkelt använda tandborste och tandtråd. Men om plack tillåts byggas upp kan det leda till en bakteriell infektion, som är en av de vanligaste orsakerna till inflammation i tandköttet.

Följande faktorer kan också orsaka gingivit:

 • Dålig munhygien
 • Rökning eller snusande
 • Diabetes
 • Vissa mediciner
 • Trasiga lagningar
 • Graviditet (på grund av hormonella förändringar)
 • Genetiska anlag

Ju tidigare du upptäcker gingivit, desto lättare kan den behandlas så du kan återfå ett tandkött som ser och känns friskare ut.

Vanliga symptom vid Gingivit

Att hålla koll på tandköttets hälsa är ett bra sätt att hålla ett öga på din hälsa i allmänhet. För att komma igång kan du göra något så enkelt som att titta på färgen på tandköttet! Om du är orolig för hur ditt tandkött känns eller ser ut rekommenderar vi att du pratar med din tandläkare, särskilt om du har några av följande symtom:

 • Inflammation i tandköttet (tandköttet är rött, ömt och / eller svullet)
 • Regelbunden blödning i tandköttet
 • Lösa tänder
 • Smärta när du tuggar eller när du äter kall mat

Om du har något av ovanstående symptom kan det vara ett varningstecken på tandköttsinflammation. Även om du inte känner någon smärta när ditt tandkött blöder efter tandborstning eller anvädning av tandtråd, bör du ändå prata med din tandläkare. Ju tidigare du upptäcker gingivit, desto lättare kan den behandlas så du kan återfå ett tandkött som ser och känns friskare ut.

Hur behandlas Gingivit?

Det borde inte komma som någon överraskning att en god munhygien är bra sätt att börja sin behandling av gingivit på, men det är också viktigt att du är medveten om din hälsa i allmänhet, i synnerhet när det gäller rökning.

Gå till tandläkaren regelbundet för att få en bedömning av huruvida ditt tandkött är friskt eller inte. Kanske erbjuds du en djuprengöring för att avlägsna ackumulerad plack eller, om ditt tandköttsproblem är mer avancerat, så kan du erbjudas medicinering eller behandling för att börja vända effekten av inflammerat tandkött.

Din tandläkare kan rekommendera den bästa behandlingen för din sjukdom och svara på dina frågor. Kom ihåg att behandling eller förebyggande av gingivit kan vara så enkelt som att upprätthålla en god munhygien; använd en mild tandkräm speciellt framtagen för personer med tandköttsproblem som t.ex. Zendium, eller få en grundlig rengöring hos tandläkaren för att avlägsna eventuellt härdad plack (tandsten). Du kan få ännu mer om inflammation i tandköttet här.

*Baserat på en undersökning av ett representativt urval av den franska befolkningen på 2 449 personer som tillfrågades om deras munhälsa. Studie utförd av TNS 2014.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.

Back to top