Även om bakterierna i din mun är både bra och dåliga kan efterlämnat plack skada dina tänder. Inom två dagar kan placket hårdna och få symptomen till gingivit att utvecklas, den första fasen av parodontal sjukdom.

Vad är parodontit?

Parodontit är en avancerad tandköttsinfektion som orsakar att tandköttet separeras från tänderna, vilket inte bara är skadligt för tandköttet utan även för benet som håller tänderna på plats. Detta tillstånd orsakar utöver andra seriösa hälsoproblem även tandlossning om det lämnas obehandlat. Detta är en sjukdom som bör överlämnas till professionella, men i denna artikel kan du läsa mer om vad du bör vara uppmärksam på, och hur du kan undvika alltihop.

Vad är symptomen till parodontit?

Många av symptomen att se upp för börjar med de som indikerar gingivit: svullet, känsligt tandkött som lätt börjar blöda vid borstning eller användning av tandtråd. Eventuellt utvecklas detta till att tandköttet separeras från tänderna - parodontit. Tänderna blir då lösa och benet som håller dem på plats försvagas. Se upp för:

 • Svullet tandkött
 • Tillbakadraget tandkött
 • Ljust rött eller lila tandkött
 • Mellanrum mellan dina tänder som inte varit där förut
 • Lösa tänder
 • Känslan av att dina tänder passar varandra annorlunda när du biter

Ovanstående symptom på parodontit är vanligtvis ganska smärtsamma, så förmodligen skulle du märka dem genast. Ju tidigare du besöker tandläkaren för att få en undersökning, desto snabbare kan du råda bot på mindre tandköttsproblem innan de blir mer allvarliga.

Genom att upprätthålla din munvårdsrutin kan du kraftigt reducera chanserna för att utveckla parodontit.

Hur behandlas parodontit?

Om du letar efter ett sätt att behandla parodontit bör du alltid söka professionell rådgivning. Det är ett avancerat tandköttsproblem och med rätt bedömning och behandling från din tandläkare kan det vara möjligt att stoppa dess framsteg. Din tandläkare kan eventuellt också rekommendera några lämpliga naturliga parodontitbehandlingar.

Parodontit är det direkta resultatet av brist på god munhygien, vilket även betyder att det kan vara lätt att undvika. Du kan dock ha extra tendenser för detta tillstånd om något av följande stämmer in på dig:

 • Obehandlad gingivit
 • Rökning
 • Inkonsekvent borstning och användning av tandtråd
 • Hög ålder
 • Dålig kost
 • Försvagat försvar, på grund av bakterieobalans

Om du tror att du kan vara mottaglig för parodontit rekommenderar vi att du fortsätter med dina regelbundna tandvårdskontroller, och agerar proaktivt om du någonsin upplever att ditt tandkött känns känsligt eller svullet.

Kom ihåg att behandling av parodontit endast ska ordineras av en tandläkare.

Hur kan jag förebygga parodontit?

Att utöva en bra munhygien kan bidra till att förebygga utvecklingen av gingivit och parodontit. Med detta i åtanke kommer här några viktiga munhygienstips att överväga:

 1. Besök din tandläkare regelbundet
 2. Borsta tänderna två gånger om dagen med en mjuk tandborste och en mild tandkräm, såsom Zendium
 3. Flossa minst en gång om dagen för att ta bort bakterier och matrester
 4. Använd en tandkräm och munvatten som ökar antalet goda bakterierna i munnen, som de från Zendium
 5. Sluta röka - en livsstilsförändring som också är bra för din övergripande hälsa
 6. Observera om ditt tandkött är puffigt eller känsligt och besök isåfall din tandläkare så snart som möjligt

Kom ihåg att tandborstborstning och tandtråd hjälper till att ta bort plack, men det kan snabbt byggas upp igen och därför gäller det att vara konsekvent när det kommer till din munvårdsrutin. Med en bra och konsekvent rutin för tandborstning, tandtråd och rengöring kan du kraftigt minska dina chanser att utveckla parodontit. Dock ska du alltid uppsöka professionell hjälp om du får problem med tandköttet eller tänderna. Genom att vara proaktiv när det gäller din tandköttshälsa är det trots allt också ett bra sätt att ta hand om din övergripande hälsa.

För en bra oral hygienrutin, prova Zendium BioGum som är en tandkräm utvecklad speciellt för personer med tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som munnen själv, inklusive laktoferrin som är ett protein känt för sina lugnande egenskaper. Vid varje borstning ger den extra kraft för att hjälpa till att bekämpa orsakerna till blödande och irriterat tandkött. Och det är kliniskt bevisat.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.

Back to top