Svamp i munnen hos bebisar – ofta kallad torsk – kommer av en infektion från svampen candida albicans. Lättare svampinfektioner i bebisens mun försvinner i regel av sig själva efter några dagar, men mer omfattande infektioner ska behandlas. Svamp i munnen hos bebisar är många gånger en ofarlig infektion. Vissa bebisar upplever ingen smärta vid infektionen, medan andra bebisar kan ha ont och därför svårare att äta.

Orsaker till svamp i munnen hos bebisar

Svamp i munnen hos bebisar och barn kan ha flera olika orsaker. De vanligaste upphoven till torsk hos bebisar och barn har följande förklaringar:

Bebisen kan vara smittad vid födseln:

En av orsakerna till svamp i munnen hos bebisar kan komma redan från födseln om mamman har en svampinfektion i slidan.

Ännu ej färdigutvecklat immunsystem:

Svamp i munnen drabbar ofta spädbarn. Eftersom deras immunsystem inte är färdigutvecklade drabbas de lättare av infektioner som svamp i munnen.

Munflora i obalans:

Ytterligare en orsak till svamp i munnen hos bebisar är att barnet ännu inte fått en balanserad munflora motståndskraftig nog att bekämpa just svamp i munnen.

Annan sjukdom eller antibiotika:

Annan sjukdom kan minska ditt barns motståndskraft mot infektioner och därmed öka risken för svamp i munhålan. Medicinering av antibiotika kan också öka risken för svamp i munhålan hos din bebis.

Svamp i munnen hos bebisar: symptom du bör hålla ett öga på

Symptomen på svampinfektion i munnen hos bebisar visar sig på olika sätt. Här nedan listas de vanligaste symptomen på svamp i munnen hos bebisar:

Vita beläggningar på tunga, gom eller kinder:

Vita beläggningar på tungan, i gommen eller på kindernas insidor, kan vara symptom på svamp i munnen hos din bebis. Vita beläggningar kan även förklaras av mjölkrester som är kvar i munnen. Beläggningarna som orsakas av mjölk är lättare att skölja eller skrapa bort än de orsakade av svamp. Om du är osäker på om din bebis har svamp i munnen bör du kontakta en tandläkare eller vårdcentral.

Bebisen har svårt att äta eller suga:

Ytterligare ett symptom på torsk, eller svamp i munnen, är om din bebis upplever smärta eller andra problem när den ska äta.

Infektion på moderns bröstvårtor:

Om du som mor upplever röda och ömma bröstvårtor och svidande smärta, kan orsaken vara att ditt barn har svamp i munnen som har överförts till bröstvårtorna.

Svampinfektion i blöjområdet:

Svamp i munnen kan sprida sig via tarmkanalen till bebisens blöjområde. Typiska symptom är röda utslag.

HUR BEHANDLAS TANDVÄRK I VISDOMSTANDEN?

Sörj en god munhygien hos din bebis för att förebygga svamp i munnen

Vad du själv kan göra för att förebygga och behandla svamp i munnen hos din bebis

Det finns flera saker du själv kan göra för att förebygga och behandla lättare svampinfektioner i din bebis mun.

Det är viktigt att upprätthålla en hälsosam munhygien hos ditt barn. På det sättet kan du både förebygga och behandla enklare svampinfektioner i ditt barns mun. Efter ni har ätit kan du rengöra ditt barns mun med mineralvatten. Vät en bomullstops eller engångsservett med mineralvatten och försök att skrapa bort beläggningarna i munnen.

Förutom att upprätthålla en god munhygien kan du också skölja ditt barns nappar och nappflaska. På det sättet undviker du att infektionen sprider sig. Kom ihåg att noggrant tvätta händerna efter behandling av svampinfektionen.

Behandling av svamp i munnen hos bebisar

Utöver ovanstående kan svamp i munnen hos bebisar även behandlas på medicinsk väg. Om svampinfektionen är mer omfattande eller inte försvinner, bör du uppsöka läkare som kan skriva ut recept på läkemdel mot svampinfektion. Till spädbarn ges ett medel som antingen smörjs på det drabbade området, eller intas som dryck. Till barn över 4 månader ges en gel för behandling av svamp i munnen. När barnet behandlas är det även viktigt att behandla moderns bröstvårtor, då dessa också kan ha blivit smittade av svampinfektionen.

Vill du läsa mer om svamp i munnen hos vuxna? Läs mer här.

Råden i denna artikel ersätter inte en professionell bedömning, de är endast till i informationssyfte. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du eller ditt barn upplever något av de nämnda symptomen.