Sår i munnen kan vara mycket smärtsamt och bero på flera olika saker. Lyckligtvis finns det en hel del du kan göra själv för att både lindra och förbygga dina munsår hemma.
Afte ett öppet sår på huden inuti munnen (även kallad slemhinnan). Afte kan se ut som blåsor men är egentligen små sår som vanligen är upp till fem millimeter stora, gulaktiga, kraterformade med en kraftigt rodnad runt såret. Såren kan göra ont eller svida när du äter, men blöder inte och uppstår oftast på insidan av dina läppar, kinder eller tunga.
Afte är inte smittsamt och för det mesta inte något att oroa sig för. Såren kan göra det obekvämt att äta, dricka och borsta tänderna, men de läker oftast av sig själva. Smärtan som uppstår som en följd av att du har ett öppet sår i munnen går ofta ned under loppet av några dagar och försvinner helt inom en vecka eller två.
Ibland kan man få munsår på grund av skav från tänderna, fyllningar och proteser eller annan mekanisk påverkan som när du borstat tänderna för hårt.
Man kan även få munsår, eller munherpes som det också kallas, av viruset Herpes Simplex. Många bär på herpesvirus utan att ha besvär. Besvären börjar ofta som stickningar och klåda, fortsätter med rodnad, svullnad och knottror som övergår i blåsor. Blåsorna går ofta sönder och ger sår. Såren brukar läka efter någon vecka. Det finns ingen behandling som tar bort viruset, man kan endast lindra besvären med en antiviruskräm.
Behandlingen av munsår varierar beroende på vilken sjukdom du har.
Vanligtvis läker aftesåren inom 2 veckor. Tyvärr finns ingen behandling men besvären kan lindras med smärtstillande salva, och att du byter till en mildare tandkräm.
Ett av de bästa sätten att bekämpa afte är att hindra dem från att uppstå från första början. Det kan vara allt från att minska inre stress och oro till att undvika kryddig mat och sura livsmedel. Att borsta tänderna noga med en mild tandkräm och att undvika livsmedel som irriterar munnen kan hjälpa dig att hålla din afte i schack.
Det finns en myt som säger att man kan använda tandkräm för att torka ut herpesmunsår. Det är dock inget vi rekommenderar och något som faktiskt kan göra att huden spricker. För att lindra smärta och irritation vid herpes, kan du använda receptfria munsårssalvor eller munsårsplåster som du kan få rekommenderad via apotek. Har du svåra besvär kan du få tabletter utskrivna på recept av läkare. Undvik hudkontakt och att pussas för att inte sprida smittan vidare.
• Undvik kryddig eller sur mat och drick kalla drycker med sugrör.
• Använd en mild tandkräm som inte innehåller skummedlet SLS (Sodium Lauryl Sulphate) utan innehåller milda ingredienser som inte irriterar de känsliga vävnaderna i munnen. Zendiums tandkräm skummar inte lika mycket som andra tandkrämer och är därför särskilt lämplig för personer som utvecklar blåsor och sår i munnen.
• Borsta tänderna med en mjuk tandborste som är skonsam mot munnen.
• Använd ett skonsamt munskölj som, precis som tandkrämen, inte innehåller SLS (Sodium Lauryl Sulphate).
• Receptbelagda steroider kan minska smärta och svullnad när du lider av munsår. Du bör fråga din läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda något läkemedel.
Starta behandlingen så fort du känner symptom så att det inte blossar upp för mycket. Ju tidigare du startar, desto bättre effekt får du av behandlingen.
• Kontakta din läkare eller tandläkare om munsåren varar under mer än tre veckor eller är väldigt röda, smärtsamma, stora eller fortsätter att komma tillbaka.
https://www.1177.se/Sormland/sjukdomar--besvar/mun-och-tander/mun-lappar-och-tunga/
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/mun-och-tander/mun-lappar-och-tunga/blasor-och-sar-i-munnen/
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/mun-och-tander/mun-lappar-och-tunga/