Afte och blåsor i munnen hos barn

Afte & blåsor i munnen hos barn

Afte och blåsor hos barn och spädbarn kan vara obehagliga. Dessa små sår på insidan av munnen, läpparna eller tungan kan ofta orsaka smärta och irritation, vilket inte är kul vare sig för barnet eller föräldern. I den här artikeln förklarar vi hur man kan förebygga afte hos barn och spädbarn, inklusive massor av praktiska tips och råd.

Blåsor hos barn och bebisar: vad är de vanligaste orsakerna?

Det finns många olika anledningar till varför barn och bebisar får blåsor eller afte. Hos vuxna och ungdomar kan det bero på fyllningar eller tandställning, men det är inte så relevant för de minsta. Istället kan orsakerna till afte hos barn eller bebisar vara hård mat eller att de oavsiktligt bitit sig i tungan eller kinden. Ibland kan de även orsakas av saker som är svårare att upptäcka, till exempel:

 • Stress
 • Vissa livsmedel (choklad, ost eller vete orsakar afte hos vissa personer)
 • Användning av tandkräm med SLS Skummedel
 • Bakterieinfektioner

Var inte orolig om du upptäckt munblåsor hos ditt barn; de är generellt ganska ofarliga och går ofta över av sig själva

Hur ser munblåsor hos barn ochbebisar egentligen ut?

Det finns några viktiga tecken som kan hjälpa dig upptäcka munblåsor och afte. Om du misstänker att ditt barn lider av dem, sitt ner med dem och undersök deras mun, tunga och läppar. Använd en stark ficklampa om du har en till hands, men var försiktig så att du inte lyser dem i ögonen. Kontrollera sedan:

 1. Fristående upphöjda prickar. Ibland ser det ut som små kratrar
 2. Kluster av kratrar (ibland utvecklas flera blåsor i ett litet mönster)
 3. Mörkröd, gul, grå eller vit missfärgning runt den upphöjda punkten.

OBS: Det är skillnad mellan afte och munsår. Munsår är också vanligt hos barn och ser mer ut som ett utslag. De utvecklas runt läpparna och munnen och skapar en stickande eller brännande känsla.

SYMPTOM PÅ ÖMT TANDKÖTT

Bahandling av munblåsor hos barn och bebisar

Var inte orolig om du upptäckt munblåsor hos ditt barn; de är generellt ganska ofarliga och går ofta över av sig själva. Det finns dock några olika saker du kan göra för att hjälpa till att lindra smärtan. Här är vår lista över hur man bör behandla blåsor eller afte hos ett barn eller bebis:

 1. Försök att använda en mjuk tandborste för att undvika irritation i tandköttet
 2. Du kan applicera en skyddande kräm eller gel rekommenderad av din tandläkare eller apotek
 3. Försök att använda en mild tandkräm som bekämpar skadliga bakterier i munnen
 4. Undvik grov, kryddig eller väldigt varm mat och dryck

Slutligen, tala med din läkare eller tandläkare för att få råd och vägledning om du är det minsta orolig. Om blåsorna varar i mer än tre veckor, ofta återkommer eller blir ömma eller röda, så är det en indikation på att det kan vara värt att uppsöka läkare eller tandläkare - eftersom detta kan vara tecken på en infektion.

Så undviker du munblåsor hos barn oche bebisar

Nu när du känner till grunderna till hur man behandlar blåsor hos barn eller bebisar, hur ska man då göra för att hindra dem från att komma tillbaka? Först och främst, se till att etablera en god munhygien hos ditt barn. Vanor vi bildar i tidig ålder kan ha en stor inverkan senare i livet, så om du lär ditt barn en bra rutin för tandborstning bör det lindra problem med munhälsan i framtiden. Återigen, om problemet kvarstår bör du be din läkare eller tandläkare om råd - men försök att inte oroa dig för mycket. Munblåsor är vanliga och oftast försvinner de med tiden.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.