MUNBAKTERIER Zendium

Munbakterierna som gör oss till oss

Våra föräldrar präglar oss på så många sätt; från vår ögonfärg till vad vi gillar och inte gillar. Men de ger oss också något annat som kan forma våra liv; ett unikt samhälle fullt av hjälpsamma bakterier.

När du väl vänjer dig vid tanken att bakterier är bra, så är det faktum att var och en av oss har vårt eget lilla unika samhälle av bakterier ganska härligt. Bakterier utför viktiga jobb, och utan dem skulle vi inte vara så friska som vi är idag. Så hur utvecklas dessa individuella ekosystem från första början, och vad betyder det för vår framtida hälsa?

Vid treårsåldern har vi redan hunnit utveckla ett komplext bakteriellt ekosystem

Våra bakterier finns med oss från födseln

Forskningen inom mikrobiellt liv är fortfarande i ett tidigt stadie, men nya studier har belyst hur vi själva växer vår egen uppsättning av små organismer. Forskare anser att vi får en av våra tidigaste mikrobiella träffar redan under födseln. Alla vet att förlossningar är omständiga, men vi har inte riktigt insett vikten av dessa omständigheter förrän nu. Nutida forskning menar att födelseprocessen hjälper till att överföra delar av mammans bakteriesamling till hennes barn, vilket gör det till en pytteliten men viktig form av arvsprocess.

Denna överföring fortsätter under amningsprocessen - närvaron av oligosaccharider i mänsklig bröstmjölk har länge varit ett mysterium då bebisar inte kan smälta dessa komplexa kolhydrater själva. Men vad dessa oligosaccharider gör är att mata en viss typ av bakterier i bebisens mage så de kan smälta dem, och i sin tur ge bebisen näring.

Bakterier växer upp med oss

Genom hela barndomen fortsätter vi denna röriga ackumulationsprocess och plockar upp bakterier (både bra och dåliga) från olika objekt, människor och naturen.

Det tros faktiskt att en av de märkbara skillnaderna i bakterieuppsättningen mellan en genomsnittlig västerländsk person och de från mer traditionella samhällen beror på en minskning av kollektiva uppfödningspraxis i det västerländska samhället. Snarare än att växa upp och leva med flera olika personer i en by, är barn i västerländska samhällen oftast uppväxta ned endast en eller två föräldrar. Vissa forskare tror att detta i kombination med ökad sterilitet i våra omgivningar också reducerar mångfalden i vår mikroflora.

DET ANDRA, HEMLIGA GENOMET

Det andra, hemliga genomet

Vid tre års ålder har vi redan utvecklat ett komplext bakteriellt ekosystem, och detta unika mikrobiom kommer stanna med oss för resten av livet och anpassa sig till de omständigheter som krävs. Det ger oss en helt unik uppsättning av bakterier, kanske mer personlig än våra fingeravtryck, som kommit att kallas för "vår andra genom".

För cirka 10 år sedan lyckades forskare sekvensiera det mänskliga genomet, den fullständiga uppsättningen av DNA-koder som bestämmer allt mänskligt liv. Detta ledde till en ny era av medicin baserat på förståelsen för de individuella meddelanden i var och en av våra celler. Nyligen har mycket uppmärksamhet riktats till genomen av våra bakterier, alltså uppsättningen av DNA som ryms i deras celler. Forskare inom "the Human Microbiome Project" tror att detta också kan få en stor inverkan på vår hälsa.

En persons kost, livsstil och uppfostran finns allt kartlagt i deras bakterier, och genom att vi bättre kan deschiffrera vad de olika variationerna betyder hoppas forskare att vi kan omvända några av dess positiva effekter. Många forskare beskriver det som en potentiell revolution inom individualiserad medicin.

Boosta din unika blandning av bakterier

Medan din unika mix av bakterier utvecklas med dig från födseln, är det inte omöjligt att ändra balansen av bakterier i din kropp över tid. Vid denna punkt är tanken att vi kan öka antalet goda bakterier i magen med hjälp av viss typ av mat nästan allmänt vetande. När det kommer till oral hälsa kan samlingen bakterier i munnen få en hjälpande hand genom en bra bakterieboostande tandkräm som Zendium.

Med många experter som argumenterar för att bakterier på kroppen kan avgöra många av de hälsoproblem som är särskiljande för västerländska länder, kan underhållandet av våra goda bakterier bli en viktig del av en hälsosam livsstil i framtiden. Detta är väldigt logiskt: genom att ta hand om denna djupa och komplexa bakteriella gåva kommer den förhoppningsvis ta hand om oss också.

Tipsen i denna artikel ersätter inte en professionell bedömning och är skrivna endast i informationssyfte. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symtomen.