Vår kropp är ett hem för 100 biljoner bakterier - fler än det finns stjärnor i himlen. Men detta lilla universum kan vara i knipa.
De flesta har ingen aning om att det för närvarande pågår en tyst revolution inom forskningen som kan ändra hälsa och medicin för alltid. Forskare arbetar för att avslöja ett komplext ekosystem som är skilt från oss, men ständigt finns i och på våra kroppar. Det gäller bakterierna som lever inom oss - vår egen unika osynliga värld.
Vår sterila omgivning och mindre varierade kost reducerar mångfalden i våra små interna samhällen
Du är en superorganism, bestående av biljoner bakterier
Det kanske inte låter särskilt tilltalande. Vem vill kolonialiseras av bakterier egentligen? Är de inte farliga? Nja, både ja och nej. Medan vissa bakterier är skadliga, är de allra flesta ofarliga - och forskare har upptäckt att många av dessa små bakterier som lever med oss varje dag faktiskt är ganska betydande för vår hälsa. Forskare tror nu att vi alla är värdar för vad de kallar en mikrobiota - ett (minst) 100 biljoner stort samhälle av olika mikroorganismer. Och många av dessa små rackare arbetar hårt för att hålla oss säkra och starka.
Bakterier är fantastiska
Så vad gör egentligen bakterierna för vår hälsa? Vår förståelse för detta är fortfarande i ett väldigt tidigt stadie, men tidiga studier avslöjar en rad fördelar från de goda bakterierna i våra kroppar.
Än sålänge har studier funnit bevis som påvisar att goda bakterier hjälper oss att smälta mat genom att extrahera särskilda näringsämnen som vi annars skulle förlora. Det tros också att de kan agera som naturliga försvarsmekanismer: genom att förhindra skadliga bakterier och kemikalier att komma in i vår kropp och bidra till immunförsvarets repons till vad de än må göra. Det finns också övertygande bevis som visar att mikrobiomen har evolverat vid vår sida genom milennier och konstant anpassat sig till oss för att bemöta utmaningarna i vår omgivning.
Den hotade mikrobiomen
Samtidigt som vi håller på att försöka förstå vikten av de goda bakterierna i våra kroppar, så börjar forskare förstå hoten de utsätts för. Det har visat sig att den moderna världen inte är en speciellt vänlig plats för vår mikrobiom. Många aspekter av vår samtida livsstil kan faktiskt vara skadliga för dessa små samhällen.
Många av de här problemen börjar faktiskt i munnen. Våra läppar, tunga och kinder är de näst mest bakterievänliga zonerna i människan efter magen, och är en väldigt viktig gateway till resten av kroppen. Rökning, sura drycker och en sockerrik diet kan alla ändra på den orala omgivningen, och göra det mindre välkomnande för våra långsiktiga små kompanjoner samt leda till karies och parodontala sjukdomar. När det kommer till resten av mikrobiomen så bidrar också vår sterila omgivning och mindre varierade kost till att reducera mångfalden i våra små interna samhällen, och tar bort en viktig fördel vi en gång hade.
Boosta dina goda bakterier
Medan forskningen kring hur vi borde reagera är pågående, råder det inget tvivel om att vi borde överväga vad vi redan i nuläget kan göra för att bibehålla denna hälsosamma bakterieflora och fördelarna den för med sig. Oral hygien är såklart ett viktigt element i detta, men många moderna tandkrämer ser alla bakterier från en negativ sida och differentierar inte mellan de bra och dåliga. Så, hur rengör du munnan utan att eliminera alla bakterier? Vad kan få bort skadliga bakterier, men samtidigt bibehålla vår naturliga mikroorganiska balans?
Zendium tandkräm är inspirerad av naturen och specifikt utvecklad för att hjälpa till att bibehålla en frisk mun i ljuset av denna banbrytande forskning. Genom regelbunden använding två gånger per dag hjälper den till att främja de goda bakterierna medan den reducerar de dåliga, och tillsammans med en hälsosam livsstil utan rökning och för mycket socker hjälper den till att skapa en vänskaplig atmosfär för våra små, hårt arbetande vänner. I slutändan är det ju så att om de tar hand om oss, är det inte mer än rätt att vi tar hand om dem också.
Tipsen i denna artikel ersätter inte en professionell bedömning och är skrivna endast i informationssyfte. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symtomen.