BAKTERIER Zendium

Du är bara 10 procent människa

...Och resten? Bakterier. Lär känna upp till 100 miljarder vänner du inte känner till ännu. När vi förstår att det finns ett omfattande och komplext ekosystem av mikroorganismer som stödjer oss, [Hyperlink to ’The Invisible World Within Our Mouths is Under Threat'], är det värt att lära känna dem lite bättre.

Hur kommer bakterierna in i vårat system? Hur många finns det egentligen? Hur länge har de hängt med? Här kommer några fakta om våra fantastiska bakterier:

  1. För det första, så går bakterier och människor långt tillbaka i tiden. Faktiskt flera hundra miljoner år tillbaka. Även om vi inte förrän nu har börjat uppmärksamma denna mikrobiella världen, så har våra små vänner vetat om oss väldigt länge. Forskare tror att bakterier har levt i harmoni med större livsformer i över 500 miljoner år. Det har gett dem gott om tid för att öva på sina hälsofrämjande aktiviteter, så som att slåss mot gifter och generera energi.
  2. Fakta nummer två: de här små rackarna utklassar oss i antal. Ganska väsentligt, faktiskt. Man tror att för varje mänsklig cell finns det upp till 10 bakterieceller. Det betyder att vi i huvudsak är 90% bakterier, 10% människa. Lite överväldigande, ellerhur? Och en ännu en anledning att se till att vi håller dem nöjda och glada.
  3. Om det finns så många av dem, var håller de hus? Jo, dessa mikroorganismer lever upp till deras namn: de är ganska mikroskopiska och alldeles för små för att ses med blotta ögat. Men om du mot all förmodan skulle kunna se dem, skulle den största koncentrationen vara synlig i tarmarna och den näst största i din mun. Man tror att det bara i munnen finns över 700 olika typer av mikroorganismer - på din tunga, läppar, kinder och hals.
  4. Denna blandade mix betyder även något annat ganska speciellt. Vår bakteriekomposition är lika unik som ett fingeravtryck - det har spekulerats om att det i framtiden kan bli möjligt att identifiera personer helt baserat på att studera deras unika bakteriekomposition. Redan idag är det möjligt att skicka in prover för att se en sammanfattning av din egen individuella bakterieblandning. Bra om du vill jämföra din prevotella med din helicobacter pylori ...
  5. Ett sista faktum: om du gjorde en bakteriestudie i din mun - det viktiga bakteriella navet - skulle endast en milliliter saliv ge dig 100.000.000 mikroorganismer. Med tanke på sådana stora antal är det inte konstigt att dessa små rackarna kan ha en så betydande inverkan på vår hälsa. Lyckligtvis finns det några sätt att ta hand om detta bakteriella navet. Zendium hjälper till att återge förlorade näringsämnen till orala bakterier, vilket gör det möjligt för munnen att rengöra sig själv och upprätthålla en sund balans. Om du vill ge det ett försök, prova vår 14-veckorsutmaning. Forskning visar att bara 14 veckor av att använda Zendium tandkräm kan förändra mönstret av mikroorganismer i munnen för att säkerställa en bra balans i din unika orala mikrobiom.
FORSKARE TROR ATT BAKTERIER HAR LEVT I HARMONI MED STÖRRE LIVSFORMER I ÖVER 500 MILJONER ÅR.

Forskare tror att bakterier har levt i harmoni med större livsformer i över 500 miljoner år.

Tipsen i denna artikel ersätter inte en professionell bedömning och är skrivna endast i informationssyfte. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symtomen.