
Patienter med känslig munslemhinna
Hjälp för patienter med känslig munslemhinna
När patienter tänker på sin munhälsa handlar det oftast bara om tänderna och de försummar sitt tandkött och mjukvävnader. Dessutom är mjukvävnaderna ömtåliga och en del personer kan vara känsliga för vissa tandkrämssorter som innehåller natriumlaurylsulfat (SLS). Om det leder till sämre munhygien kan det göra att patienterna blir mer sårbara för tandköttsproblem.
Tandläkare och tandhygienister har möjlighet att uppmuntra de här patienterna att följa en god munhygienrutin. En tandkräm med en formula som är tillräckligt skonsam för att kännas bekväm, samtidigt som den på ett effektivt sätt förhindrar tandköttsproblem eller karies, kan vara ett viktigt steg för patienter som tycker att tandborstningen är obehaglig.
Vilka patienter kan tycka att tandborstningen är obehaglig?
Patienter med känsliga mjukvävnader i munnen kan ha nytta av skonsammare metoder som gör tandborstningen mer angenäm. Det handlar oftast om personer med munsår, muntorrhet eller barn.
- Munsår drabbar fler än var femte person och är vanligare bland barn, hos personer som genomgår tandreglering och personer som är stressade. Personer med munsår kan uppleva att de blir mer känsliga för vissa typer av födoämnen, drycker eller tandkräm som innehåller SLS.
- Muntorrhet är ett vanligt tillstånd, i synnerhet bland äldre patienter eller hos personer som är stressade eller deprimerade. Personer som behandlas med läkemedel som antidepressiva, blodtrycksmediciner, diuretika eller antihistaminer är också benägna att drabbas av muntorrhet, eftersom salivproduktionen kan påverkas. Saliven är nödvändig för tändernas och tandköttets hälsa, eftersom den innehåller naturliga antibakteriella enzymer och proteiner som hjälper till att hålla skadliga bakterier i schack. Personer med muntorrhet producerar mindre saliv, vilket kan störa det orala mikrobiomets naturliga balans; detta leder till tandköttsproblem och karies.
- .Barn har många fler smaklökar än vuxna och kan därför vara känsliga för starka smaker. De drabbas också ofta av munsår.
- Patienter som behandlas med kemoterapi kan också uppleva muntorrhet som en konsekvens av behandlingen.
Det är kliniskt bevisat att Zendium är mer skonsam* för munnens mjukvävnader
Zendium är en mild fluortandkräm utan SLS för daglig tandborstning, som erbjuder ett skonsamt skydd genom att stärka munnens naturliga försvar och det är bevisat att den ger förbättrad tandköttshälsa.
I stället för SLS innehåller den ett milt, lågskummande ämne som heter steareth-30, vilket värnar munnens ömtåliga mjukvävnader och hjälper till att skydda slemhinnebarriären. Det är kliniskt bevisat att Zendiums formula är mer skonsam* för munnens mjukvävnader än tandkräm som innehåller SLS. Den har också en mild smak. Det gör att Zendium är ett utmärkt alternativ för personer som lider av munsår, muntorrhet eller för barn.
*Jämfört med en vanlig tandkräm som innehåller SLS, på mjukvävnader, 30 minuter efter användning. Kliniskt bevisat, Storbritannien 2016, n = 30.
1. Green A et al. JDent 80 (2019) S33-S39