Behandling av återkommande afte

Behandling av återkommande afte

Afte i munnen är relativt vanligt och kan oftast behandlas hemma, men de kan också vara irriterande - särskilt om de återkommer ofta. I den här artikeln förklarar vi de grundläggande principerna för vad som verkligen är afte, hur man tar reda på om man är drabbad, några vanliga behandlingar av blåsor och vad man ska göra vid återkommande problem. 

Vad orsakar afte?

De är också kända som blåsor och är små krater-liknande prickar på insidan av munnen, på tungan eller på läpparna. Om de återkommer ofta kan det bero på någon av följande saker:

 • Vissa livsmedel: vete, choklad, citronsyra och stark eller väldigt varm mat
 • Irritation från främmande föremål i munnen såsom proteser eller tandställningar som inte sitter som de ska
 • Hormonella förändringar, t.ex. under menstruation eller graviditet
 • Om du råkar bita dig i tungan eller kinden
 • Om du använder tandkräm som innehåller SLS (Sodium Lauryl Sulphate) skummedel
 • Stress
OM BLÅSOR VARAR I MER ÄN TRE VECKOR, ÄR VÄLDIGT RÖDA/SMÄRTSAMMA/STORA ELLER FORTSÄTTER ATT KOMMA TILLBAKA ÄR DET VÄRT ATT SÖKA UPP MEDICINSK VÄGLEDNING

Om blåsor varar i mer än tre veckor, är väldigt röda/smärtsamma/stora eller fortsätter att komma tillbaka är det värt att söka upp medicinsk vägledning

Återkommande afte

Återkommande blåsor kommer tillbaka med jämna mellanrum, och inte nödvändigtvis på samma plats. Se över din munvårdssrutin noga och fundera på vad du äter, för att kunna resonera kring varför blåsorna kommer tillbaka. Om de fortsätter återkomma är det nog bäst att rådgöra med din läkare eller tandläkare eftersom det då kan bero på ett underliggande hälsoproblem, såsom:

 • Virusinfektioner såsom herpes eller vattenkoppor
 • Järnbrist
 • Brist på vitamin B12
 • Crohns sjukdom
 • Celiaki
 • Nedsatt immunförsvar på grund av HIV eller lupus
 • Reaktiv artrit

De kan också orsakas av vissa läkemedel såsom betablockerare, icke-steroida antiinflammatoriska medel eller behandlingar som t.ex. kemoterapi eller strålningsterapi .

Så behandlar du en blåsa snabbt

Blåsor är oftast ofarliga och kräver ingen speciell behandling. Undvik saker som kan irritera området (hård mat eller hård tandborste) och vänta helt enkelt på att det ska gå över. Om blåsor varar i mer än tre veckor, är väldigt röda/smärtsamma/stora eller fortsätter att komma tillbaka är det värt att söka upp medicinsk vägledning.

Här är några olika saker du kan prova hemma för att lindra smärta och irritation från afte / blåsor:

 1. Applicera en skyddande gel eller kräm som du kan få rekommenderad via apotek
 2. Att äta eller dricka något kallt eller fryst, eller lägga is på direkt, kan bedöva området och minska smärtan och kanske även inflammationen.
 3. Undvik mat som kan irritera de drabbade områdena i munnen: mat med ojämn yta, som t.ex. bröd med knaprig skorpa eller chips kan vara problematiskt, liksom kryddig, varm eller syrlig mat
 4. Använd en mjuk tandborste för att undvika skador på den orala vävnaden
 5. Använd en mild tandkräm som främjar munnens goda bakterier och inte innehåller SLS skummedel
 6. Det är svårt att bli av med blåsor snabbt, men du kan bidra till hålla dem borta med hjälp av god munhygien där du borstar tänderna minst två gånger om dagen samt använder tandtråd och munskölj. Läs mer i vår artikel om hur man kan reducera blåsor.

Detta är våra bästa tips, dock ersätter de inte ett besök hos läkare eller tandläkare. Om det råder det minsta tvivel bör du gå till läkare eller tandläkare för vidare vägledning.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.