FRISKT TANDKÖTT

Friskt tandkött: vad färgen på tandköttet betyder

Rosa, rött eller till och med aningen blekt: färgen på ditt tandkött kan variera mycket beroende på din hälsa. Generellt betyder ljust till mörkare rosa tandkött att det är friskt, medan rött tandkött visar tecken på känslighet eller inflammation.

Hur vet jag om mitt tandkött är friskt?

Tillståndet av ditt tandkött är ett bra sätt att kontrollera din generella hälsa. Ju mer du uppmärksammar färg och struktur, desto tidigare kan du identifiera eventuella avvikelser och besöka din läkare eller tandläkare.

Det finns ett brett spektrum av färger som anses vara friska: rosa nyanser är vanliga, men beroende på din genetik eller till och med hur mycket solexponering du fått kan det också vara helt normalt med nyanser av brunt eller svart på tandköttet, oavsett vilken hudton du har.

Färgen på ditt tandkött kan förändras beroende på hälsan inte bara i din mun, utan också hela kroppen. Kolla in listan med färger nedan för att få reda på mer om vad de kan betyda för dig och vad du kan göra för att vara proaktiv i strävan efter ett hälsosamt och vackert leende.

FÄRGEN PÅ DITT TANDKÖTT KAN FÖRÄNDRAS BEROENDE PÅ HÄLSAN INTE BARA I DIN MUN, UTAN OCKSÅ I HELA KROPPEN.

Färgen på ditt tandkött kan förändras beroende på hälsan inte bara i din mun, utan också i hela kroppen.

Bra att veta om färgen på ditt tandkött

Rosa - fast, rosa tandkött är ett utmärkt tecken på ett hälsosamt och välskött tandkött.

Brun - om du har en mörkare hudton kan det här vara din naturliga tandköttsfärg. Mörka tandkött kan också vara fallet om du har varit i solen mycket nyligen eftersom solens exponering kan orsaka melanin i tandköttet att mörka. Kontrollera dess struktur och håll koll på kanterna runt dina tänder för färgbyte. Tandköttet bör vara fast och slätt oavsett dess naturliga färg.

Röd - rött tandkött indikerar inflammation eller infektion. Tandköttet är sannolikt känsligt och kan till och med blöda under borstning och användning av tandtråd. Sök professionell rådgivning så fort du kan.

Gul - En lite gul nyans eller film på tandköttet är en indikation på gingivit. Gingivit åtföljs vanligtvis av inflammatoriskt och svullet tandkött. Detta tillstånd är vanligt och kan åtgärdas med ett besök hos tandläkaren och en förbättrad munvårdsrutin. Om du har ett gult sår kan det dock vara en indikation på en virusinfektion eller blåsa.

Svart - Svart tandkött kan skapa mycket oro, speciellt om det är en onormal förändring för dig. Det härleds till tobaksbruk eller som ett resultat av vissa mediciner. Din läkare eller tandläkare kan granska din medicinjournal och ge dig specifik vägledning.

Vit - Vitt tandkött har ofta en av två förklaringar. En vit beläggning är vanligtvis ett resultat av en svampinfektion och kräver medicinsk hjälp för att bekämpas. Vitt och ömt tandkött, inklusive vita sår, är känsliga och obekväma. Troligtvis är det resultatet av en virusinfektion och bör inte ignoreras - kontakta din läkare eller tandläkare genast.

Grå - Tandkött med en grå beläggning indikerar ett nedsatt immunförsvar. Om du är rökare eller lider av stress, hänger grått tandkött ofta ihop med en bakteriell infektion och kräver medicinsk behandling.

Det är lätt att hålla din mun och ditt tandkött friskt när du vet vad du ska titta efter. Färgen på tandköttet är ett enkelt sätt att hålla ett öga på din hälsa. Använd informationen ovan för att lära dig mer, men tveka inte att kontakta din tandläkare för ytterligare råd. Eventuella förändringar i tandköttets färg bör noteras och kontrolleras så snart som möjligt.

För att bibehålla ett friskt tandkött, prova Zendium BioGum tandkräm som är utvecklad speciellt för personer med tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som munnen, inklusive proteinet laktoferrin som är känt för sina lugnande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att den vid varje borstning ger extra kraft för att bekämpa orsakerna till blödande och irriterat tandkött. Och det är kliniskt bevisat.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.