behandling av gingivit

Behandling av gingivit: hur man lindrar gingivit

Vad anser du? Endast 34% av befolkningen i Frankrike associerar sin generella hälsa med tillståndet i deras mun. Sanningen är att de är nära sammankopplade, och vårt generella välmående kan ha en stor inverkan på den orala munhälsan.

Kan jag lindra gingivit?

Gingivit är ett vanligt problem, men det betyder inte att du bör undvika symptomen och hoppas att de försvinner. Att motverka och förbättra obehaget i samband med gingivit börjar med att förstå problemet: klicka här. för att ta reda på mer information om symptomen och orsakerna till gingivit.

Gingivit visar sig ofta genom någon form av tandköttsinflammation. Vanliga symptom är att tandköttet är rött, ömt eller svullet, att det blöder när man borstar eller använder tandtråd, att det gör ont när man tuggar eller generell känslighet i munnen.

De goda nyheterna om du upplever några av dessa symptom är att det finns sätt att lindra gingivit och hindra det från att uppstå igen. Du bör tala med din läkare för att ta reda på den bästa behandlingen för just dig - för att lära dig mer om de olika alternativen, läs vidare här.

Gingivit & din hälsa

Som du säkert har listat ut vid det här laget spelar munhygienen en betydande roll för att motverka och hantera gingivit. Att borsta dina tänder två gånger om dagen med en mjuk tandborste och skonsam tandkräm som t.ex Zendium, samt daglig användning av tandtråd, kommer hjälpa dig att bibehålla en frisk mun.

Precis som goda rutiner för munhygienen är det viktigt att komma ihåg att din generella hälsa i stort också påverkar den ömtåliga balansen i den orala munhälsan. Visste du till exempel att rökning och okontrollerad diabetes också kan tära på din mun? Ju mer stress du utsätter ditt immunsystem för, desto mer troligt är det att du kommer uppleva problem med munhälsan.

Att ta hand om din generella hälsa, till exempel genom att sluta röka, äta en välbalanserad kost eller gå till doktorn för att testa sig mot diabetes, kan också hjälpa dig att ta hand om munnen.

DET ÄR VIKTIGT ATT KOMMA IHÅG ATT DIN GENERELLA HÄLSA I STORT OCKSÅ PÅVERKAR DEN ÖMTÅLIGA BALANSEN I DEN ORALA MUNHÄLSAN.

Det är viktigt att komma ihåg att din generella hälsa i stort också påverkar den ömtåliga balansen i den orala munhälsan.

Vilka möjligheter har jag för att behandla gingivit?

Det finns ingen universal gingivit-behandling för alla - behandlingen som din tandläkare rekommenderar kommer bero helt på svårighetsgraden av din gingivit. Om sjukdomen blir oåterkallelig kommer här några typer av behandlingar som din tandläkare kan komma att föreslå:

  1. Professionel rengöring: Målet med denna metod är att manuellt ta bord plack och tandsten från tänderna, ovanför och under tandköttslinjen. Fördelen med att gå till tandläkaren kommer visa sig direkt - du kan ju inte riktigt rengöra ovanför tandköttskanten hemma! Denna metod är icke-kirurgisk och den vanligaste lösningen när det kommer till att hantera smärtan och obehagen kopplat till gingivit.
  2. Medicinering: Om tandköttet är så inflammerat att endast en grundlig rengöring inte kan lösa problemet kan din tandläkare också föreslå viss medicinering såsom munskölj eller antibiotika.
  3. Kirurgiskt Ingrepp: Den mest avancerade gingivitbehandlingen som också kan vara det snabbaste sättet att förhindra fortsatta skador. Denna form av gingival inflammationsbehandling kräver professionel expertis och kommer endast att utföras under svåra omständigheter. Kirurgiskt ingrepp kan verka som en oväntad form av behandling för tandköttet, men kom ihåg att obehandlad gingivit i värsta fall kan leda till parodontit och slutligen tandlossning. 

Nu när du vet att det finns flera alternativ tillgängliga om du kommer på dig själv med att fundera på hur man botar det, kan du istället fokusera på hur du förhindrar det. Prova Zendium Biogum, en tandkräm speciellt framtagen för personer med tandköttsproblem. 

Den innehåller samma enzymer och proteiner som din mun, inklusive laktoferrin som är känt för sina lugnande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att den vid varje borstning ger extra kraft för att bekämpa orsakerna till blödande och irriterat tandkött. Fråga din tandläkare efter deras rekommendationer för borstnings- och tandtrådsteknik. De kan erbjuda skräddarsydda lösninigar för att hålla din mun och tandkött friskt, men var under tiden noga med att upprätthålla din dagliga munvårdsrutin för att hålla gingivit i bukt.

*Baserat på studie med 2 449 personer, representabla för den Franska befolkningen, angående deras orala munhygien. Studien genomfördes av TNS 2014.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.