
4 tips för ömt tandkött
Har du känsligt tandkött? Problem med känslig mun är ett av de fem vanligaste bekymmerna när det kommer till munvård globalt. Lyckligtvis finns det ingen anledning att oroa sig, då denna artikel kommer berätta för dig exakt vad du kan göra för att hjälpa till att lindra ömt tandkött.
Vad är orsaken till ömt tandkött?
Det kan snabbt bli frustrerande om ditt tandkött börjar bli känsligt för vissa temperaturer eller att tugga och borsta. Några av orsakerna till ömt tandkött är medicinska, medan andra är kopplade till dina vanor. Fundera över dina egna vanor medan du läser igenom följande alternativ till möjliga bakomliggande orsaker, både i termer av hur du håller din mun frisk men också hur du behandlar den i allmänhet.
- Gingivit: en sjukdom som kan förebyggas genom noggrann munhygien. Dock är det nödvändigt att gå till tandläkaren så fort det brutit ut - annars leder det till rött och svullet tandkött.
- Karies: en öm tand kan lätt orsaka smärta i det omgivande området, inklusive tandköttet.
- Hormonella förändringar, även under graviditeten: Ditt tandkött är en av de första indikatorerna på förändringar i kroppen och därför kan de reagera på hormonella förändringar.
- Överdrivet hård användning av tandborste och tandtråd: det är inte nödvändigt att använda en hård borste eller för hög fluorhalt för att göra rent i munnen. Mild tandkräm som Zendium och mjuka tandborstar fungerar utmärkt för att rengöra munnen effektivt.
- Undernäring: Tandköttet är inte bara känsligt för munhygienen, utan också för hur hela kroppen mår.
- Dental utrustning som inte sitter ordentligt, såsom tandställning eller tandproteser: Om du misstänker att din utrustning sitter lite fel, tveka inte att be din tandläkare justera den. Syftet med den är att förbättra din mun och ditt leende, inte att skapa problem.

Symptom på ömt tandkött
Om du läser denna artikeln är sannolikheten stor att du redan upplever dessa symptom. Låter något av nedanstående bekant?
- Svullet och ömt tandkött som lätt blöder när du borstar eller använder tandtråd
- Bultande tandkött
- Rött tandkött
Om det är så, kommer här fyra tips för att hjälpa dig hantera smärtan av ömt tandkött och hindra det från att hända igen.
PROBLEM MED KÄNSLIG MUN ÄR ETT AV DE FEM VANLIGASTE BEKYMMERNA NÄR DET KOMMER TILL MUNVÅRD GLOBALT.
Ömt tandkött: så gör du
- Boka en tid hos din tandläkare. De kommer kunna ge dig en professionell diagnos och rätt behandling för just dig. De kan också komma att rekommendera några av följande tips och behandlingar att utföra hemma.
- Ät något kallt: frysta druvor, kallt vatten och isbitar kan lindra smärtan och även bidra till att minska svullnaden tillfälligt.
- Ta ett anti-inflammatoriskt piller för att minska svullnaden och hjälpa tandköttet att läka. Medicinering bör endast tas med en vuxens och medicinsk tillsyn.
- Uppdatera din munvårdsrutin: Använd en mild tandkräm som t.ex. Zendium, skaffa en ny tandborste med mjuka borststrån, läs på om borstningsteknik och se till att använda tandtråd noggrant. Dina smärtor i tandköttet kan vara ett varningstecken på gingivit, en sjukdom som kan undvikas genom en noggrann munvårdsrutin i hemmet.
Ömt tandkött kan vara en olägenhet, men när du förstår de bakomliggande orsakerna och talat med din tandläkare bör du snabbt kunna lindra symptomen. Prova tandkrämen Zendium Biogum som är speciellt framtagen för personer med tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som munnens egen saliv, inklusive proteinet laktoferrin som är känt för sina lugnande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att den vid varje borstning ger extra styrka för att bekämpa orsakerna till blödning och inflammation i tandköttet.
Om du vill veta mer om smärta och hur man kan behandla olika symptom, klicka här.
*Baserat på en studie där 28974 personer från 13 länder runt om i världen tillfrågades om deras munhälsa. Resultaten kan användas för att representera mer än hälften av världens befolkning. Studie utförd av TNS 2014-2015.
Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.
AddThis is disabled because of cookie consent