svamp i munnen

Svamp i munnen: vad är det och hur behandlas det?

Svamp i munnen beror på en infektion som oftast orsakas av det man kallar för candida svamp. Svamp i munnen kan se olika ut från person till person. Ibland är symtomen en rodnad i munhålan, men det kan även vara vita, skaliga beläggningar. Svamp i munnen kan även i vissa fall orsaka brännande och obehag i munhålan. Om svamp i munnen inte får behandling så kan den utvecklas till att bli kronisk. I sådana fall orsakar svampen i munnen vita områden som sällan orsakar symtom, men som inte går att ta bort.

Hur uppstår svamp i munnen?

En av de vanligaste orsakerna till svamp i munnen är anitibiotika. Andra faktorer som ökar risken för svamp i munnen är brist på vitaminer, anemi, diabetes och nedsatt immunförsvar.

Det finns dessutom ett antal andra orsaker till svamp i munnen:

Rökning: Rökning kan främja svamptillväxt i munhålan och ökar därför risken för svamp i munnen.

Användning av tandproteser: Om du använder tandproteser så kan det också öka risken för svamp i munnen, särskilt om protesen inte rengörs ordentligt.

Dålig munhygien: Rengör du inte dina tänder och din mun tillräckligt noggrant så kan det också orsaka svamp i munnen.

Nedsatt mängd av saliv: Ditt saliv skyddar mot infektioner. Om du upplever torr mun eller minskad salivproduktiv så kan det vara en orsak till svamp i munnen.

Stort intag av läsk och sött: Om du äter eller dricker mycket socker så kan det inte bara orsaka tandförfall, utan även svamp i munnen.

Inhalatorbehandling mot astma: Din inhalatorspray mot astma kan också öka risken för svamp i munnen. Det är därför viktigt att grundligt rengöra munnen efter att man har använt sin inhalator.

Om du är noggrann med rengöringsrutinen för din mun så minskar du risken för att få svamp i munnen

Det finns flera tecken på att du kan ha svamp i munnen. I början kan det vara svårt att upptäcka symtomen eftersom de är svåra att se och känna. Om tillståndet förvärras kan du uppleva följande symtom:

Vita beläggningar i munhålan

Smärtor i munnen

Sprickor i mungiporna

Nedsatt känsla för smaker

Obehag och brännande känsla i munnen och halsen

NÄR SKA DU SÖKA TANDVÅRD

Når ska du söka tandvård

Om du upplever några av de ovanstående symtomen så bör du kontakta din tandläkare eller läkare för att identifiera orsaken och eventuellt starta en behandling. Dessutom är det viktigt att du är noggrann med din vanliga tandvårdsrutin för att upprätthålla en bra munhälsa.

Svamp i munnen - behanfling

Det första steget i en behandling av svamp i munnen är att tandläkaren försöker identifiera orsaken till infektionen. I vanliga fall skriver tandläkaren ut ett recept för ett antisvampmedel som kan motverka infektionen.

En svamp i munnen-behandling är i de flesta fall en smärtfri process och infektionen kan tas under kontroll relativt enkelt. Med en lokal behandling så kan infektionen försvinna på bara några dagar.

Upplever du symtom för svamp i munnen så bör du kontakta din tandläkare eller läkare så snabbt som möjligt för att undgå att tillståndet förvärras.

Hur förebygger du svamp i munnen

Det finns ett flertal olika sätt att förhindra svamp i munnen. Du kan minska risken genom att följa nedanstående råd eller fråga din tandläkare för ytterligare rådgivning.

  • Upprätthåll en god munhygien
  • Sluta röka, om du röker
  • Stimulera salivproduktionen
  • Minska intaget av söta saker
  • Skölj munnen med vatten efter eventuellt bruk av inhalationsspray mot astma.

För att upprätthålla en god munhygien och minska risken för svamp i munnen så kan du använda Zendium BioGum tandkräm. Tandkrämen innehåller proteiner och enzymer som redan finns i din mun och är utformad för att förhindra problem med tandköttet.

Vill du läsa mer om behandling av infektioner i tandköttet? Läs mer här.

Rekommendationerna i denna artikel utgör inte en medicinisk bedömning, utan de är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar din tandläkare om du upplever några av de symtom som nämns.