svamp på tungan

Svamp på tungan: vad är det och hur behandlas det?

Svamp på tungan smittar inte. Svampinfektion i munnen kan se mycket olika ut: Vita avskrapningsbara beläggningar som sällan ger några symptom eller röda förändringar på slemhinnan. Det sistnämnda är ofta förbundet med en svidande och brännande känsla som lätt kan triggas av stark mat och dryck.

Om svampinfektionen inte behandlas utan övergår till att bli kronisk, kan den utveckla sig och bilda vita områden som inte går att skrapa bort. Sällan förekommer några andra symptom.

Varför får man svamp på tungan?

Antibiotikabehandling mot infektioner i kroppen är en av de vanligaste orsakerna till svamp på tungan eftersom antibiotika dödar bakterierna i munnen men inte svampen. Nedsatt immunförsvar, vitaminbrist, blodbrist och allmän sjukdom som t.ex. diabetes, ökar också risken för svamp på tungan och i munhålan.

Dessutom kan olika förhållanden i munnen främja svampens tillväxt: Rökning, nedsatt salivproduktion, annan slemhinnesjukdom i munnen, användning av proteser, dålig mun- eller proteshygien, stort intag av söta produkter och läsk samt påverkan från medicin. Här kan du läsa hur svamp på tungan uppstår, botas och hur du kan förebygga den.

Om du upprätthåller rengöringsrutinen för din mun minskar du risken för att få svamp på tungan

svamp på tungan: symptom du ska hålla ett öga på

Det finns flera tecken och symptom på att du är på väg att få svamp på tungan. I början kan det vara svårt att upptäcka eller se symptomen. När svampen på tungan förvärras kan du få eller uppleva följande:

  • Vita beläggningar på tungan och på insidan av kinderna
  • Smärtor i munnen
  • Sprickor i mungiporna
  • Nedsatt smaksinne
  • Obehaglig brännande känsla i mun och svalg
NÄR SKA DU SÖKA TANDLÄKARE?

När ska du söka tandläkare?

Det är viktigt att upprätthålla sina kontinuerliga tandundersökningar även om man inte upplever någon form av smärta i munnen. Upplever du något av de ovan nämnda symptomen bör du kontakta din tandläkare eller läkare snarast.

Behandling av svamp på tungan

Din tandläkare kommer förmodligen börja med att identifiera hur svampen har uppstått. Det kan vara flera orsaker till svamp på tungan och därför är det viktigt att du får det utrett med din tandläkare. Typiskt sett kommer du få ett recept på ett svampdödande medel. Det är i regel en smärtfri behandling. Utsikten mot framtiden är lyckligtvis ljus då svamp på tungan ofta fås under kontroll. Infektionen kan försvinna på blott några få dagar med lokalbehandling.

Om du upplever symptom med svamp på tungan bör du kontakta läkare eller tandläkare så snabbt som möjligt för att undvika att tillståndet förvärras.

Så förebygger du svamp på tungan

Hur förebyggs och behandlas svamp i munhålan? Du kan själv minska risken för att få svamp i munhålan genom att följa nedanstående råd och be din tandläkare om att vägleda och instruera dig i dessa.

  • Upprätthåll en god munhygien
  • Sluta rök om du röker
  • Stimulera salivproduktionen om du har för lite saliv
  • Minska ditt sockerintag om du har ett stort intag av söta saker
  • Skölj munnen med vatten och spotta ut efter eventuell användning av inhalationsmedel mot astma.

För att uppnå en bra munhälsorutin kan du pröva Zendium Biogum-tandkräm utvecklad speciellt för människor som har tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som finns i munnen, inklusive laktoferrin – ett protein känt för sina lindrande egenskaper. Vid varje borstning ger den extra styrka till att motverka orsaker till blödning och inflammation i tandköttet och därmed också till at bekämpa parodontit. Tandkrämen innehåller samma enzymer och proteiner som finns naturligt i munnen, inklusive laktoferrin.

Tipsen i artikeln ersätter inte en läkares bedömning utan tjänar endast ett informationsändamål. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symptomen.