MINIVÄRLDEN INUTI DIN MUN

Minivärlden inuti din mun

Där bakterierna äger showen.

Vi brukar inte tänka på våra munnar som ett hem, men för miljarder av små mikroorganismer är det precis vad det är. Dina läppar, tunga och inre kinder är ett mångfaldigt område av pyttesmå bakterier, som lyckliga lever sina liv och på många sätt hjälper oss att leva vårat.

När man tänker på det så är det ingen överraskning att munnen utgör ett så bra hem för dessa små varelserna. Det är varmt och fuktigt - ideala förhållanden för bakterietillväxt. Men innan du försöker göra dig av med vad som kan låta som ett ganska obehagligt gäng, sluta oroa dig: de är absolut normala. Alla har dem, och alla behöver dem. Eller i alla fall några av dem.

Biofilm och andra orala ytor kan påverkas av vad som händer i munnen.

De onda och de goda

Det finns över 700 bakteriearter i munnen - och med så mycket variation är det som upplagt för att finnas både hjältar och skurkar i mixen. De orala bakterierna som vi refererar till som "onda" eller dåliga bakterier är närvarande hela tiden, även i hälsosamma munnar, men de hålls i schack genom närvaron av goda bakterier. En god balans mellan de två hjälper oss att hålla våra tänder och tandkött friskt och hälsosamt.

Hem kära hem

Så var gömmer sig alla dessa bakterier? Mikroorganismer sprider ut sig över alla olika ytor i munnen: på tungan, tänderna, läpparnas insida, och tandköttet. Olika typer lever faktiskt på olika delar. Vissa älskar att gömma sig i hål; andra föredrar tungan. Detta beror delvis på de olika vätskorna som finns att tillgå i de olika delarna av munnen, så som de olika proteinerna och andra näringsämnen i din saliv.

Det har också att göra med de olika typerna av ytor som finns tillgängliga. Tänderna är speciellt en favorit. De är faktiskt en väldigt unik del av kroppen, eftersom de är vårt enda icke-flagnande material. Alla andra ytor (tänk dig hud, naglar och hår) släpper kontinuerligt ifrån sig små delar av sig själv. Eftersom tänderna i kontrast är mer stabila, utgör de en ideal grund för bakterier att leva ostört på. Mikroorganismerna som täcker tanden skapar vad som kallas en "biofilm" eller plack - en slags bostadsutveckling för bakterierna i munnen

EN PYTTELITEN VÄRLD I BALANS

En pytteliten värld i balans

Biofilm och andra orala ytor kan påverkas av vad som händer i munnen - och leder i sin tur till att ändra balansen av goda till dåliga bakterier.

Alla typer av större dentala ingrepp kan störa den normala orala mikrobiomen, som att bära protes eller tandställning. Vad vi konsumerar kan också ha stor påverkan på den mikrobiska omgivningen. Sockerrik mat, syrahaltiga drycker (även sockerfria varianter) och rökning kan ändra på denna orala omgivning, och potentiellt försvåra för de goda bakterierna att överleva och hindra dåliga bakterier från att blomstra. Resultatet är att det är mer komplicerat än vi tidigare trott att upprätthålla en god oral hygien. Snarare än att eliminera alla bakterier, är det bättre att supporta en hälsosam oral omgivning och upprätthålla naturens balans. Zendium tandkräm jobbar i harmoni med munnen för att skapa ett lyckligt hem för de goda bakterierna, samtidigt som den skonsamt reducerar de dåliga.

Att förstå och på ett positivt sätt påverka bakterier är enligt många mikrobiologer framtiden för forskning och medicin. Ett bra första steg i denna riktning är att själva göra några enkla små saker för att se efter de små i våra munnar.

Tipsen i denna artikel ersätter inte en professionell bedömning och är skrivna endast i informationssyfte. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symtomen.