Borsta tänderna - Så här gör du på bästA sätt

Alla vet att det är viktigt att borsta sina tänder. Men har du full koll på hur du ska göra så att resultatet blir riktigt bra? I den här artikeln ger vi tips och råd om tandborstning och hur du gör rent dina tänder på bästa sätt. 

Genom att borsta med tandborste varje morgon och kväll, kan du ta hand om dina tänder och hålla dem friska hela livet. Här är 10 tips för dig som vill lära dig att borsta tänderna på bästa sätt.

1. Använd en riktig borstteknik

  • När du borstar dina tänder bör du föra tandborsten i små cirkelrörelser.
  • Håll tandborsten snett mot tandköttet och borsta mjukt med små tag. På det sättet minskar du risken för att tandhalsen blottas och att ilningar i tänderna uppstår.
  • Borsta en tand i taget längs tandraden.
  • Borsta gärna tänderna i en bestämd ordning – det minskar risken för att du glömmer bort någon tandyta.
  • Börja gärna borsta där det är svårast att komma åt. Tänderna längst in på nedre tandraden brukar till exempel vara ett ställe som är värt att ge lite extra omsorg. Tips! Prova att använda en barntandborste (om du har svårt att komma åt runt tänderna längst bak i munnen).
  • Borsta i cirka 2 minuter. Det är den tid det tar att få alla tänder rena.
  • Är du osäker på om du har den rätta borsttekniken kan du alltid kontakta din läkare eller tandhygienist för att få råd.

2. Använd en mjuk tandborste  

Var noga med att inte borsta för hårt eftersom detta kan blotta tänderna och leda till tillbakadraget tandkött. Tänk på att vara lätt på handen när du borstar och välj gärna en mjuk tandborste. Använd gärna en liten tandborste så blir det lättare att komma åt överallt med borsten.

3. Borsta enligt 2 x 2 x 2-principen

Borsta dina tänder två gånger om dagen med två centimeter fluortandkräm på tandborsten. Borsta tänderna i två minuter, ungefär en minut i varje käke. Du bör helst borsta direkt efter frukost och innan läggdags.

4. Spotta – men skölj inte

Spotta ut tandkrämen när du borstat klart, men undvik att skölja munnen eller dricka något efteråt eftersom det sköljer bort fluoret som skyddar dina tänder.

5. Kontrollera att tandytan är ren

När du borstat klart ska du känna efter med tungan om dina tänder är rena. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

6. Välj en mild, skonsam tandkräm

Det är viktigt att både barn och vuxna borstar tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen. Välj gärna en mild och skonsam tandkräm som Zendium Classic.

7. Glöm inte tandtråd och/eller tandstickor
Som vuxen behöver du också göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar. Flossa skonsamt och se till att du kommer åt båda sidorna och upp i gomlinjen där plack kan gömma sig.

8. Vänta i 30 min med att äta och dricka
Vänta med att äta och dricka något under minst trettio minuter efter tandborstningen.

9. Ätit något surt? Vänta med att borsta

Har du ätit något surt eller kräkts? Vänta i så fall minst en timme med att borsta dina tänder för att undvika frätskador.

10. Byt tandborste regelbundet

Sist men inte minst: Tänk på att byta tandborste så ofta som var 3:e månad. Detta är väldigt viktigt då borststråna slits mycket med tiden. Redan efter tre månader tappar de drastiskt sin effektivitet. 

SHARE THIS ARTICLE: