Munskölj

Munskölj kan inte bara ge dig en fräsch och frisk andedräkt. Medlet kan också motverka karies, förhindra tandsten och stärka dina tänders yta. I den här artikeln berättar vi mer om vad munskölj är bra för och hur du ska använda det.

Vad är munskölj?

Munskölj är en vätska som är till för att skölja och göra rent din mun med från bakterier. Munskölj ersätter inte din dagliga tandborstning och användning av tandtråd, så du måste fortsätta att Borsta tänderna varje dag även när du använder munskölj. 

Varför ska man använda munskölj?

  • Tar bort dålig andedräkt.  Många använder munskölj då det bidrar till att förhindra uppkomsten av dålig andedräkt.
  • För en bra munhälsa. Kombinerat med tandborstning och tandtråd eller tandstickor är daglig användning av munskölj ett effektivt sätt att upprätthålla en god tandhygien och munhälsa.
  • Stärker tänderna. Munsköljmedel som innehåller fluor kan minska risken för karies och plack, stärka tändernas emalj och syraskador på tandemaljen.
  • Minskar risken för blåsor. Munskölj ser till att skapa balans i det orala mikrobiomet vilket i sin tur minimerar risken för uppkomst av blåsor.
  • Bra för tandköttet. Vissa munskölj kan bekämpa tandköttsproblem, ge ett naturligt friskt tandkött och minska risken för tandköttsinflammation.
  • Vid tandskador och efter operationer. Människor som har svårt att borsta tänderna, tex i samband med munoperationer eller efter tand- och käkskador, kan under kortare perioder använda sig av munskölj.

Hur använder man munskölj?

Munskölj är bra att använda under dagen som ett extra tillskott av fluor. Till exempel efter måltider då du inte borstar tänderna. Använder du munskölj direkt efter tandborstningen så späder du snarare ut fluorhalten från tandkrämen eftersom mängden fluor är högre i tandkräm än i munskölj. Använd din munskölj såhär:

  • Mät upp rekommenderad mängd munskölj.
  • Ta in vätskan i munnen.
  • Skölj i 20–30 sekunder genom att gurgla och fördela vätskan i munnen.
  • Spotta ut.

Hjälper munskölj mot dålig andedräkt?
Det finns många anledningar till dålig andedräkt. Om din dåliga andedräkt beror på bristfällig munhygien kan du bekämpa den med hjälp av munskölj. Detta ska dock ske i kombination med regelbunden tandborstning, tandtråd och tungskrapa.

Varför innehåller Zendiums munskölj inte någon alkohol?

Vissa munsköljsmedel innehåller alkohol, vilket i längden kan leda till muntorrhet som i sin tur kan ge dålig andedräkt och försämrat kariesskydd. Zendiums munskölj innehåller ingen alkohol och har ett kliniskt bevisat naturligt munskydd, för ett friskt tandkött, starka tänder och friskare andedräkt. 

 

SHARE THIS ARTICLE: