frätskador på tänderna

Frätskador på tänderna: Orsaker, symptom och behandling

Vad är frätskador på tänderna?

Frätskador, även kallat erosioner, är en etsning på tänderna som uppstår när de utsätts för syra. Drycker med lågt pH-värde (surhetsgrad) är ett exempel på livsmedel som innehåller syra. När tänderna utsätts för syra upplöses en större eller mindre mängd kalk från tandens yta – tandemaljen. 

Ju starkare syra i maten och drycken – och ju längre tid syran är i munnen – desto större frätskador får du på tänderna. Omfattande ”avkalkning” kan orsaka permanent förlust av tandemaljen. Det kallas tanderosion. Emalj som försvunnit kan inte återbildas. För att undvika frätskador på tänderna är det därför viktigt att vara medveten om vilken syra ens tänder utsätts för. Läsk, juice, cider, och fruktsaft är exempel på drycker med höga syrahalter. 

Detta gäller också för light-produkter. En sockerfri läskedryck har lågt pH-värde och riskerar därför att utsätta dina tänder för frätskador.

Vad orsakar frätskador på tänderna?

Det finns flera orsaker till frätskador på tänderna. Många frätskador relaterar till livsstil och inmundigande av drycker med höga syrahalter. Tanderosioner kan också visa sig hos personer som ofta äter surare typer av frukter. Även om frukterna i sig är hälsosamma och innehåller vitaminer. Syra kan också komma från sura uppstötningar eller kräkningar. Det betyder att mag- och tarmsjukdomar som orsakar nyss nämnda symptom också kan orsaka frätskador på tänderna. Här nedan kan du se några av de faktorer som orsakar frätskador på tänderna: Läsk: En av de vanligaste orsakerna till frätskador på tänderna kommer från läskedryck. Cola, juice, saft och energidryck innehåller alla syra som etsar på tändernas emalj. Både light och de vanliga produkterna har lika stor skadeverkan eftersom bägge varianterna är syrahaltiga.

Syrlig frukt: Syrliga frukter, särskilt citrusfrukter, kan också framkalla frätskador på tänderna. Frukt är visserligen nyttigt och du bör fortsätta med att äta det. Tänk bara på att mycket stora mängder kan orsaka frätskador.

Syrligt godis: Syrliga vingummin och andra sötsaker kan också medverka till frätskador på tänderna. Det är alltså inte endast sockret i godiset som skadar tänderna, utan även syran i det syrliga snasket.

Sura uppstötningar och kräkningar: I magen finns också en variant av syra, nämligen magsyra. Den kan vara kraftigt etsande på tänderna och därför orsaka frätskador. Saliven och den hinna som finns på tandytan hjälper till med att skydda tänderna mot syraangrepp och med att upprätthålla ett neutralt pH-värde i munnen. Faller pH till under ca. 5,5 kommer kalk att upplösas från tandytan. Salivens förmåga att neutralisera och ta bort syra från munhålan skiljer sig åt från person till person. När du t.ex. dricker en slurk cola med pH-värde på 2,4 tar det en liten stund före saliven har neutraliserat syran. Under den tiden utsätts dina tänder för ett syraangrepp. Om du smådricker cola flera gånger under dagen utsätts dina tänder för ett långvarigt syraangrepp. Det ökar risken för frätskador på tänderna.

Muntorrhet: Muntorrhet är ytterligare en orsak bakom frätskador på tänderna. Detta eftersom saliven skyddar tandemaljen. Muntorrhet betyder mindre saliv och följaktligen ökad risk för frätskador på tänderna. Lider du av muntorrhet är det därför en extra god idé att undvika läsk, saft och juice. Om du ändå dricker dessa drycker, skölj din mun grundligt med vatten efteråt. Det neutraliserar syran.

SYMTOM PÅ FRÄTSKADOR PÅ TÄNDERNA

Symtom på frätskador på tänderna

I tidiga stadier kan frätskador vara svåra att observera med blotta ögat. Vid allvarliga frätskador kan man däremot se att tänderna är påverkade av syra. Här under är en lista över symtom du bör hålla koll på:

 • Matta eller blanka tänder: När tänderna blir utsatta för frätskador kommer de mista sin ytstruktur. Det kan resultera i att de framstår som matta eller blanka.
 • Gula tänder: Frätskador bryter ned tandemaljen och kan med tiden få tänderna att se gulare ut. Orsaken är att det gulare tandbenet bakom emaljen syns mer.
 • Genomskinliga ändar på tänderna: Kanterna på tänderna kan verka genomskinliga när emaljen förtunnas till följd av frätskador.
 • Försänkningar i kindtänderna: Ett annat symtom på frätskador är djupa, skålformade, försänkningar i kindtänderna där emaljen har brutits ned.
 • Hack längst kanten på framtänderna: Frätskador kan även resultera i hack längst kanten av framtänderna eftersom syran kommer etsa den yttersta emaljen.

Om du upplever några av de nämnda symtomen bör du prata med din tandläkare för att få frätskadorna undersökta närmare.

Behandling av frätskador på tänderna

Vid mindre skador kan tandläkaren behandla frätskadan med fluor, lackering eller plastfyllnader som förhindrar att frätskadan förvärras. Är frätskadan omfattande är det större risk för frakturer på tänderna. I sådana fall är det ofta nödvändigt med en större behandling i form av tandkronor eller skalfasader. Sådana åtgärder kan kräva löpande reparationer eftersom de inte håller hela livet.

Det finns flera saker du kan göra för att undvika ytterligare frätskador på tänderna. Här är några råd som kan ge en förebyggande effekt mot frätskador på tänderna om du följer dem:

 • Minska intaget av syrahaltiga drycker: Läsk, juice och saft är syrahaltiga. Det kan därför verka förebyggande att skära ned på dessa drycker för att undvika frätskador.
 • Avsluta en måltid med neutral mat och dryck: Om du avslutar din måltid med att äta neutrala produkter som ost eller mjölk kan du förebygga frätskador. Det hjälper också att noggrant skölja munnen med vatten.
 • Drick syrliga läskedrycker med sugrör: Om du dricker med ett sugrör minskar läskens exponering mot tänderna i jämförelse med om du dricker som vanligt. Eftersom den syrahaltiga drycken inte omsluter tänderna i lika stort omfång minskar risken för frätskador.
 • Skölj munnen med vatten eller mjölk efter ett syraangrepp: Sköljer du munnen med vatten eller mjölk efter att du intagit syrahaltig mat eller dryck kommer tänderna inte längre ”bada” i syra. Efter sköljning har du minskat risken för frätskador.
 • Undvik tandborstning före och efter ett syraangrepp: Försök i möjligaste mån att undvika tandborstning en timme före och efter ett syraintag. Tandborstning före ett intag kommer blotta tänderna för syran. Tandborstning direkt efteråt kommer blanda runt syran i munnen och orsaka värre frätskador på tänderna.
 • Använd fluortandkräm: Användning av fluortandkräm kan skydda tänderna mot eventuella frätskador. Genom att använda Zendium Emalje Protect tandkräm kan du förebygga frätskador på tänderna. Tandkrämen är utvecklad speciellt för att motverka frätskador. Den förstärker samtidigt de goda bakterierna med enzymer och proteiner som finns naturligt i munnen.
 • Behandling av kräkningar och sura uppstötningar: Lider du av något av de nyss nämnda symtomen kan du förebygga frätskador genom att behandla eventuell bakomliggande sjukdom.
 • Stimulera salivproduktionen: Du kan öka mängden saliv i munnen genom att exempelvis tugga på sockerfritt tuggummi. På så sätt kan du själv stärka munnens eget försvar mot frätskador på tänderna.

Referenser

Vad är frätskador?: https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/

Orsaker till frätskador:https://www.tandlaegeforeningen.dk/til-patienter/

Symtom på frätskador: https://tpobro.dk/behandlinger/syreskader-og-tandslid/

Behandling av frätskador: https://tpobro.dk/behandlinger/syreskader-og-tandslid/

Förebyggning av frätskador: https://tpobro.dk/behandlinger/syreskader-og-tandslid/

Rekommendationerna i denna artikel ersätter inte professionell rådgivning, utan är endast till för informationsändamål. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symtomen.