missfärgade och gula tänder

Varför får du gula tänder? Förebygg missfärgade tänder

Upplever du gula eller missfärgade tänder? Det kan finnas flera förklaringar till det. Som utgångspunkt blir tänderna mörkare och gulare med åldern. Detta för att tänderna slits. Tänderna består av två hårda vävnader som kallas för dentinen (tandbenet) och emaljen. Emaljen är tandens yttersta beståndsdel och tandbenet är tandens huvudbeståndsdel. Tandbenet är gulaktigare i färgen än emaljen. Det betyder att när emaljen slits kommer tänderna framstå som gulare eftersom tandbenets varmare färg skiner igen.

Orsaker till gula tänder

Det finns också andra förklaringar till varför du kan uppleva att du har gula tänder. Vad du äter och dricker kan påverka om du får gula tänder.

Här under listas några av de största bovarna bakom missfärgade tänder:

  • Cigaretter
  • Te
  • Rödvin
  • Kaffe
  • Stort intag av syrahaltiga läskedrycker eller matvaror

Alla de ovanstående faktorerna kan bidra till att du får gula tänder. Vid stora intag av syrahaltiga läskedrycker eller matvaror kan syran i födoämnena fräta på emaljen och orsaka gula tänder. Här kan du läsa mer om syraskador och hur det påverkar tänderna.

Hur kan du förebygga gula tänder?

Du kommer med åldern uppleva att du får fler gula och missfärgade tänder. Det finns dock en rad enkla åtgärder du kan vidta för att förebygga missfärgningar och särskilt de som är orsakade av rökning samt mat och dryck. Här kan du se vad du kan göra för att förebygga missfärgade eller gula tänder:

  • Undvik att röka
  • Minska ditt intag av kaffe, te och rödvin
  • Undvik i möjligaste mån syrahaltiga läskedrycker och matvaror
  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger dagligen
  • Gör regelbundna besök hos tandläkaren och få dina tänder rengjorda
HUR BEHANDLAS GULA TÄNDER?

Hur behandlas gula tänder?

Det är möjligt att få tänderna blekta hos tandläkaren, men tyvärr löses en del av tandemaljen upp varje gång en sådan behandling utförs. Överväg därför grundligt om du funderar på att bleka dina tänder eftersom emaljen som försvinner aldrig kan återbildas.

Har du gula tänder bör du därför konsultera din tandläkare och bara få en tandblekning utförd om det är nödvändigt.

Vill du ändå att göra något åt missfärgningar på tänderna kan du använda Zendiums Mild Whitener tandkräm. Zendium Mild Whitener förbättrar dina missfärgningar och gula tänder på ett skonsamt sätt samtidigt som den kan hjälpa till med att hålla dina tänder vita.

Kom ihåg att på lång sikt är det bäst med rena, friska och obehandlade tänder

Rekommendationerna i denna artikel utgör inte en professionell bedömning utan finns endast i informationssyfte. Vi anbefaller att du söker upp din tandläkare om du upplever några av de nämnda symptomen.