afte och sår i munnen

Afte OCH SÅR I MUNNEN

Visste du att mer än en av tio personer i världen bekymrar sig om afte?* När man väl förstår vad som orsakar afte, och hur man hanterar eventuella obehag, finns det ingen anledning att oroa sig längre. Läs vidare för att ta reda på mer om afte.

Vad är afte?

Afte definieras som ett öppet sår på huden inuti munnen (även kallad slemhinnan). De bildas ofta som ett svar på ett trauma (till exempel om du råkat bita dig i kinden) eller inre förändringar (såsom stress eller ångest). Blåsorna är oftast runda eller ovala, vita eller grå och omgivna av en röd kant. Afte varierar både i storlek och varaktighet - de kan ta allt från några dagar till flera veckor att läka. Du kan ha mer än en åt gången, och de varierar nästan alltid i färg, form och placering. De uppstår oftast på insidan av dina läppar, kinder eller tunga, och är inte smittsamma. Det är viktigt att komma ihåg att afte för det mesta inte är något att oroa sig för. De kan göra det obekvämt att äta, dricka och borsta tänderna, men de läker oftast av sig själva. Smärtan som omedelbart uppstår som en följd av att du har ett öppet sår i munnen, bör gå ned under loppet av några dagar och vara helt borta inom en vecka eller två.

Vad är orsakerna till afte?

Vad är orsakerna till afte? Det finns en rad olika skäl till afte som kan gälla i ditt fall. Några av de vanligaste faktorerna är:

  • Om du råkar bita dig i munnen
  • Trauma som orsakats av en vass tand eller dental utrustning som exempelvis en tandställning
  • Försvagat naturligt försvar i munnen på grund av bakteriell obalans
  • Stress och sjukdom
  • Sura livsmedel: t.ex apelsiner, citroner, äpplen eller tomater
  • Kryddig mat som curry eller chili
  • Brist på vitaminer och mineraler
  • Vissa läkemedel; fråga apotekspersonalen som kan ge dig mer information
  • Tandborste med hårda borststrån

Även om de är vanliga och i allmänhet ofarliga, kan afte också vara smärtsamt och störande. Det första steget för att hantera dem är helt enkelt att ägna mer uppmärksamhet åt ovanstående faktorer och uppmärksamma eventuella mönster som resulterar i återkommande utbrott. Tala med din läkare eller tandläkare om du har specifika frågor, de kan ge dig professionell vägledning anpassad efter just din historiska journal.

MÅNGA AV DE METODER DU KAN ANVÄNDA HEMMA FÖR ATT PÅSKYNDA LÄKNINGSPROCESSEN, ÄR OCKSÅ MYCKET BRA FÖR ATT FÖREBYGGA AFTE.

Många av de metoder du kan använda hemma för att påskynda läkningsprocessen, är också mycket bra för att förebygga afte.

Så förebygger du afte och påskyndar läkningsprocessen

Även om afte tenderar att läka av sig själv, finns det många sätt att påskynda läkningsprocessen och dämpa obehagen. De olika metoderna för behandling varierar från enkla medel som du kan använda hemma till de lösningar som apoteket eller din läkare kan rekommendera.

Problem med afte kan lösas med:

Använd en mjuk tandborste med ett litet, rundat huvud som är avsett att vara skonsam mot de känsliga vävnaderna i munnen

Välj en mild tandkräm speciellt utvecklad för känsliga munnar som inte innehåller skummedlet SLS (Sodium Lauryl Sulphate), som t.ex. Zendium

Undvik kryddig eller sur mat

Använd en tandkräm eller ett munskölj som boostar munnens goda bakterier och förbättrar balansen i den orala mikrofloran, som t.ex. Zendium

Ta receptbelagda värktabletter eller sugtabletter med bedövande ingredienser för att lindra smärtan

Ta receptbelagda steroider för att minska smärta och svullnad. Du bör fråga din läkare eller apotekspersonal innan du börjar använda något läkemedel, säkerställ även att du följer doseringsanvisningarna och inte blandar olika typer av medicin.

Ett av de bästa sätten att bekämpa afte är att hindra dem från att uppstå överhuvudtaget. Det finns flera sätt att försöka förhindra afte från att uppstå, allt från att minska din stressnivå till att undvika irritation som uppstår från att tugga tuggummi. Många av de metoder du kan använda hemma för att påskynda läkningsprocessen är också mycket bra för att förebygga afte. En god munvårdsrutin med en mjuk tandborste och mild tandkräm, och att undvika livsmedel som irriterar munnen, kan bidra till att ta hand om din mun och hålla afte i schack. Alla munnar är olika, men med lite tid och uppmärksamhet är det möjligt att bättre förstå sig på hur man ska hantera sin egen hälsa och livsstil för att hitta en behandling mot afte som funkar för just dig. Zendium innehåller inte skummedel, utan innehåller milda ingredienser som inte irriterar de känsliga vävnaderna i munnen. Den innehåller också naturliga enzymer och proteiner som redan finns naturligt i munnen. Så varje gång du borstar tänderna, ökar munnens goda bakterier samtidigt som de dåliga minskar, vilket skapar ett naturligt skydd mot munvårdsproblem såsom afte. 

Om du vill veta mer om afte och hur man kan förbättra sin orala hälsa, klicka. här.

* Baserat på en studie där 28 974 personer från 13 länder runt om i världen tillfrågades om deras munhälsa. Detta urval är representativt för mer än hälften av världens befolkning. Studie utförd av TNS 2014-2015.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.