Blåsor i munnen: Så behandlar du munblåsor

Blåsor i munnen: så behandlar du munblåsor

Blåsor i munnen är en vanlig förekomst och är ofta ett ofarligt hälsoproblem. I den här artikeln beskrivs grunderna för hur man identifierar och behandlar blåsor, samt när man ska konsultera läkare eller tandläkare.

Vad är blåsor i munnen?

Blåsor, rodnad eller afte - det är inte bara kärt barn som har många namn, utan även detta hälsoproblem. Blåsor är små svullna prickar som kan förekomma på läpparna, på tungan eller inuti munnen. Ibland kan blåsor i munnen se ut som små kratrar. Blåsorna kan vara små och förekomma endast någon gång om året, men de kan även vara mer komplexa. Blåsor i munnen återkommer ofta på grund av ett underliggande hälsoproblem. I den här artikeln diskuterar vi behandlingen av blåsor i munnen, samt hur du kan behandla dem hemifrån.

Varför får man blåsor i munnen?

Har du vaknat upp med en eller flera smärtsamma blåsor i munnen, utan att veta varifrån dem kommer? Det finns inget konkret svar på varför du får blåsor i munnen och varför vissa personer får det oftare än andra. En vanlig orsak till blåsor i munnen är livsmedel med hög syrahalt såsom alkohol, kaffe och jäst. Blåsor kan även uppkomma för att du är stressad, har allergier, har underskott av vitaminer eller för att du har bitit dig själv i kinden eller på tungan.

Det finns många anledningar till varför du kan få irriterande och smärtsamma blåsor i munnen. Lyckligtvis försvinner dessa blåsor ofta inom några dagar.

BLÅSOR I MUNNEN - BEHANDLING

Blåsor i munnen - behandling

Oavsett var i munnen du har blåsor så försvinner dem oftast av sig själv. Det finns dock ett antal olika saker du kan testa för att bli av med blåsorna fortare. Prova några av dessa förslag för behandling av blåsor i munnen och se vad som fungerar bäst för dig.

  • Använd ett skyddsmedel. Be om vägledning på apoteket. Det är en gel eller kräm som du smörjer på blåsan för att skydda den mot ytterligare irritation.
  • Drick kalla drycker med sugrör. Det minskar plötslig kyla i det drabbade området och kan minska irritationen.
  • Placerar du is direkt på blåsan så kan du lindra smärtan. Se dock till att enbart göra det några sekunder i taget.
  • Skölj munnen med saltlösning (rör om en till två teskedar salt i ett glas ljummet vatten). Upprepa flera gånger om dagen.
  • Byt till en tandkräm utan natriumlaurylsulfat, eftersom det är ett skummedel som kan framkalla blåsor i munnen.

Det här är bara några saker du kan göra hemma för att behandla blåsor i munnen. Ovanstående gäller om blåsan är på tungan, läpparna eller på insidan av kinderna.

Blåsor i munnen är även kända som after och är små svullna prickar som förekommer på läpparna, tungan eller inuti munnen.

Såhär förhindrar du blåsor att återkomma

När dina blåsor i munnen har läkt finns det att antal åtgärder du kan göra för att förhindra att de uppstår igen. Det finns ingen metod som kan garantera att de kommer att försvinna för alltid, men dessa tips kan minska sannolikheten.

Om du har blåsor i munnen, tungan eller på läpparna så bör du skippa att äta en viss typ av mat som kan irritera din mun. Mat med ojämn yta, såsom hårt bröd, chips, kryddor eller väldigt varm mat är bra att undvika. Citronsyra som finns i citroner, lime och andra frukter kan också irritera eller orsaka smärta.

Försök att undvika att tugga tuggummi om du enkelt för blåsor i munnen. Precis som en viss typ av mat så kan tuggummi orsaka irritation och blåsor i munnen.

En riktigt bra metod för att behandla och förebygga blåsor är att borsta tänderna med en mjuk tandborste. Det kan förhindra ytterligare irritation och upprätthålla god munhygien.

Borsta tänderna med Zendiums tandkräm. Zendium skummar inte lika mycket som andra tandkrämer och är därför särskilt lämplig för personer som utvecklar blåsor eftersom det inte irriterar mjuka vävnader i munnen.

Läs mer i vår artikel om ofta återkommande blåsor i munnen.

Genom att använda dessa enkla knep kan du minska risken för återkommande blåsor i munnen. Om dina blåsor är ovanligt stora, smärtsamma, återkommande eller långvariga bör fråga din tandläkare eller läkare för professionell vägledning.

Läkare och tandläkare tror också att stress och ångest kan bidra till att orsaka munblåsor

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.