BLÖDANDE TANDKÖTT

Blödande tandkött

Blöder ditt tandkött? Då försöker det antagligen att berätta något för dig. Även om det kan hända någon gång då och då, ska man vid regelbundna problem undersöka dem hos sin tandläkare å fort som möjligt då de onekligen är ett bevis för underliggande problem.

Orsaker till blödande tandkött

Trots att det är robust nog att hålla våra tänder på plats är tandköttet väldigt ömtåligt. Det du kanske anser vara ordentlig rengöring kan faktiskt vara onödigt irriterande för ditt tandkött. Några av de vanligaste orsakerna till blödande tandkött är:

  • Gingivitis
  • Viss bloduttunnande medicin
  • Aggresiv användning av tandborste och tandtråd
  • Användande av hård tandborste
  • Var skonsam mot munnen för att undvika blödande tandkött som ett resultat din munvårdsrutin. Fråga din tandläkare för tips om hur du kan förbättra sättet du borstar och flossar på - små förändringar kan göra stor skillnad.
BLÖDANDE TANDKÖTT: SAKER ATT TÄNKA PÅ

Blödande tandkött: saker att tänka på

Svullet och blödande tandkött kan vara en första indikation på gingivitis, ett tillstånd som bör behandlas så snart som möjligt för att undvika att det övergår till permament skada: parodontit. Klicka här för att lära dig mer om gingivitis och ta reda på om ditt blödande tandkött är del av något som kan behöva mer uppmärksamhet.

Besök din tandläkare om du inte är säker på vad som orsakar ditt blödande tandkött och undrar "hur man behandlar blödande tandkött?". De kommer kunna avgöra orsaken till ditt problem och ge dig råd för hur du ska behandla ditt tandkött på bästa sätt.

För att under tiden motverka återkommande problem med blödande tandkött kan du tänka på följande:

  1. Använd en mjuk tandborste och en mild, skonsam tandkräm såsom Zendium, och tänk på trycket och mönstret du har när du borstar
  2. Flossa skonsamt och noggrant, säkerställ att du kommer åt båda sidorna och upp i gomlinjen där plack kan gömma sig
  3. Undvik rökning
  4. Tänk igenom vilka mediciner du använder och fråga din läkare om de kan ha en inverkan på hur mycket ditt tandkött blöder
  5. Förbättra din kost genom att undvika överflödigt socker som kan framkalla plackbildning

Även om det kan kännas oroväckande att se blod när du borstar finns det troligtvis ett enkelt sätt att förbättra ditt tillstånd. Konsultera med din tandläkare om du märker att ditt tandkött blöder regelbundet - de kan hjälpa dig att avgöra den bästa behandlingen och hjälpa dig att återställa ett friskt och smärtfritt tandkött.

Det du kanske anser vara ordentlig rengöring kan faktiskt vara onödigt irriterande för ditt tandkött

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.