Dina tänder är en viktig del av dig och din hälsa. Men hur mycket vet du egentligen om dem? I den här artikeln lär du dig vad dina tänder består av, vad de heter och hur du sköter dem på bästa sätt.
Vad består en tand av?
En tand består av flera delar. Den del som syns i munnen kallas för krona. Tanden har också en rot som ligger dold under tandköttet. Området mellan kronan och roten kallas för tandhals. Kronan täcks av emalj som fungerar som ett hårt skal på tanden. Under emaljen finns tandbenet som även kallas för dentin. Under dentinet ligger tandens mjuka kärna som kallas för pulpa. I pulpan finns nerver och blodkärl som leder ner till tandens rot – som i sin tur håller tanden på plats i käkbenet.
Mjölktänder och vuxentänder
Vi människor får tänder två gånger i livet. Först får vi 20 primära mjölktänder, som vi sedan tappar som barn. Därefter får vi 28 permanenta vuxentänder. Många får också 4 visdomständer, vilket gör att vi totalt kan få 32 permanenta tänder som vuxna.
Bebisens första tänder
När mjölktänderna bryter fram skiljer sig åt från barn till barn. Några bebisar får tänder när de bara är några månader, medan andra får tänder lite senare. De flesta upplever dock att de första tänderna brukar komma vid 6–8 månaders ålder.
Ett barn får i de allra flesta fall sina mjölktänder från 6 månader till cirka 2,5 år. Mjölktänderna är färdigväxta först när barnet når 3–4 års åldern eftersom alla rötter också ska växa färdigt.
När de permanenta tänderna utvecklas trycker de på mjölktänderna så att deras rötter försvinner. Till slut sitter mjölktanden bara fast i tandköttet och faller lätt bort. Allt eftersom mjölktänderna lossnar kommer de nya, permanenta tänderna fram.
Tändernas namn
Men vad heter då alla tänder som du har i din mun? Tandläkarna brukar dela upp käken i fyra olika delar:
Så tar du hand om dina tänder på bästa sätt
Dina tänder är en viktig del av dig och din hälsa. Du behöver dem hela livet och det finns mycket du själv kan göra för att förebygga karies och tandskador. Här är några tips på enkla saker du kan göra för att ta hand om dina tänder på bästa sätt:
Om du behåller en bra rengöringsrutin för din mun minskar du risken att få hål i tanden.