VISSTE DU DET HÄR OM DINA TÄNDER?

Dina tänder är en viktig del av dig och din hälsa. Men hur mycket vet du egentligen om dem? I den här artikeln lär du dig vad dina tänder består av, vad de heter och hur du sköter dem på bästa sätt.

Vad består en tand av?

En tand består av flera delar. Den del som syns i munnen kallas för krona.  Tanden har också en rot som ligger dold under tandköttet. Området mellan kronan och roten kallas för tandhals. Kronan täcks av emalj som fungerar som ett hårt skal på tanden. Under emaljen finns tandbenet som även kallas för dentin. Under dentinet ligger tandens mjuka kärna som kallas för pulpa. I pulpan finns nerver och blodkärl som leder ner till tandens rot – som i sin tur håller tanden på plats i käkbenet.

Mjölktänder och vuxentänder

Vi människor får tänder två gånger i livet. Först får vi 20 primära mjölktänder, som vi sedan tappar som barn. Därefter får vi 28 permanenta vuxentänder. Många får också 4 visdomständer, vilket gör att vi totalt kan få 32 permanenta tänder som vuxna.
 

Bebisens första tänder

När mjölktänderna bryter fram skiljer sig åt från barn till barn. Några bebisar får tänder när de bara är några månader, medan andra får tänder lite senare. De flesta upplever dock att de första tänderna brukar komma vid 6–8 månaders ålder.

Ett barn får i de allra flesta fall sina mjölktänder från 6 månader till cirka 2,5 år. Mjölktänderna är färdigväxta först när barnet når 3–4 års åldern eftersom alla rötter också ska växa färdigt.

När de permanenta tänderna utvecklas trycker de på mjölktänderna så att deras rötter försvinner. Till slut sitter mjölktanden bara fast i tandköttet och faller lätt bort. Allt eftersom mjölktänderna lossnar kommer de nya, permanenta tänderna fram.


Tändernas namn

Men vad heter då alla tänder som du har i din mun? Tandläkarna brukar dela upp käken i fyra olika delar:

 • Framtänderna (kallas incisiver på tandläkarspråk) är de fyra tänderna längst fram i mitten på överkäken och på underkäken.
 • Hörntänderna (caniner) sitter bredvid framtänderna och av dem har du två uppe och två nere.
 • Främre kindtänderna (premolarer) kommer efter hörntänderna. Av dem har du fyra i överkäken, två på varje sida, och fyra i underkäken.
 • Bakre kindtänderna (molarer) är de största tänderna som sitter längst in i munnen och du har 4 uppe och 4 nere. Allra längst in sitter visdomständerna, om de kommit fram.


Så tar du hand om dina tänder på bästa sätt

Dina tänder är en viktig del av dig och din hälsa. Du behöver dem hela livet och det finns mycket du själv kan göra för att förebygga karies och tandskador. Här är några tips på enkla saker du kan göra för att ta hand om dina tänder på bästa sätt:

 • Borsta tänderna noga i minst två minuter både morgon och kväll. Fråga gärna din tandläkare om det är vissa områden i munnen där du ska vara extra noggrann.
 • Använd en mjuk tandborste och byt ut den varannan eller var tredje månad.
 • Tandtråd och munskölj är också en viktig del av en tandvårdsrutin.
 • Var noga med dina barns tänder och hjälp dem att borsta. Håll extra koll på barnets kindtänder och borsta dem extra noga.
 • Undvik att småäta! Ät vid regelbundna tider och låt tänderna vila mellan dina måltider. Socker är den främsta orsaken till karies, så begränsa intaget av sötsaker och ät nyttiga mellanmål.
 • Drick vatten och hoppa över läsken i vardagen! Läsk, juice och saft är syrahaltiga och kan leda till frätskador på tänderna även om du dricker lightläsk. Därför är vanligt vatten alltid det bästa för dina tänder!¨
 • Använd tandpetare eller tandtråd. Även om du borstar tänderna i timtal är det omöjligt att avlägsna bakterierna mellan tänderna. Därför är tandpetare eller tandtråd en central del för att hålla munnen frisk.
 • Använd fluortandkräm. Användning av fluortandkräm kan skydda tänderna från både hål i tänderna och eventuella frätskador. Zendium tandkräm använder enzymer och proteiner som också finns naturligt i munnen. För att uppnå ett komplett skydd mot hål i tänderna kan du pröva Zendium Classic-tandkräm som innehåller de naturliga enzymer och proteiner som redan finns i din mun. Dessutom förstärker den de goda bakterierna medan den reducerar de dåliga.
 • Även om sötsaker kan fresta bör du skära ned på dem om du vill undvika hål i tänderna.
 • Sist men inte minst: det är viktigt att gå till tandläkaren och kontrollera dina tänder regelbundet.

Om du behåller en bra rengöringsrutin för din mun minskar du risken att få hål i tanden.

SHARE THIS ARTICLE: