RÖTT OCH SVULLET TANDKÖTT

Rött och svullet tandkött: vad du ska göra

Är du orolig för inflammation i tandköttet? Det visar sig att du inte är den enda. När franska konsumenter tillfrågades om sin munhälsa* var deras primära bekymmer att ha känsligt och inflammerat tandkött.

Rött tandkött? svullet tandkött? här är svaret på varför...

Tandkött består av en fibrös vävnad fylld med blodkärl, vilken är robust nog för att stötta dina tänder under en hel livstid av att tugga, gnaga och slita sig igenom mat. När det blir irriterat eller inflammerat kan det snabbt svullna eller bli rött eftersom det helt enkelt inte finns någon annanstans för blodet att ta vägen. Ett svullet tandkött medför att ditt friska, rosa tandkött blir ett tandkött som är rött och känsligt. Det gör också ont när du borstar eller använder tandtråd. Tandköttet spelar en stor roll för att hålla munnen frisk och ju mer du vet om orsakerna till rött och svullet tandkött, desto mer förberedd kan du vara för att undvika dessa faktorer och hålla din mun frisk.

DITT TANDKÖTT ÄR INTE BARA KÄNSLIGT FÖR DIN ORALA HÄLSA, MEN OCKSÅ FÖR DITT ALLMÄNNA VÄLBEFINNANDE.

Ditt tandkött är inte bara känsligt för din orala hälsa, men också för ditt allmänna välbefinnande.

Vad är orsaken till känsligt och svullet tandkött?

Ditt tandkött är inte bara känsligt för din orala hälsa, men också för ditt allmänna välbefinnande. På grund av sin förmåga att avslöja hälsoproblem så tydligt genom att ändra färg, är det rimligt att orsakerna till rött och svullet tandkött är kopplade till både din munhälsa och din hälsa i allmänhet. Nedan är några av de möjliga orsakerna:

Gingivit, eller tandköttsinflammation, är en vanlig sjukdom som orsakar ett svullet tandkött. Vid gingivit blir tandköttet rött på grund av en bakteriell infektion, vanligen ovanför tandköttskanten där det är svårt att komma åt med tandborste och tandtråd

Undernäring är ett allvarligt problem som påverkar alla kroppens system. Tecken på undernäring kan upptäckas ganska snabbt i form av rött tandkött

Karies är en annan orsak till svullet tandkött. Det som börjar som en öm eller känslig tand kan snabbt utvecklas till ett mer komplicerat problem om det inte behandlas

Ditt tandkött är inte bara känsligt för din orala hälsa, men också för ditt allmänna välbefinnande.

Svullet tandkött: vad du ska göra

Här är några enkla tips som du kan använda för hantera smärta eller obehag som kommer från rött och svullet tandkött:

  1. Sörj för en god munhygien genom mjuk och skonsam tandborstning och användning av tandtråd varje dag. Byt ut din tandkräm och munskölj om du märker att de irriterar tandköttet, och välj istället något mildare såsom Zendium
  2. Gurgla koksaltlösning för att dra ur en del av svullnaden från tandköttet
  3. Ät (sockerfri) kall mat för omedelbar lättnad
  4. Ta anti-inflammatorisk medicin efter läkares ordinering
  5. Besök din tandläkare och få en professionell rengöring. Att regelbundet göra en rengöring på djupet kan bidra till att eliminera risken för att bakterieinfektioner eller karies orsakar ömt och svullet tandkött i framtiden. Prova därför Zendium Biogum tandkräm som är speciellt framtagen för personer med tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som munnens saliv, inklusive proteinet laktoferrin som är känt för sina lindrande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att den vid varje borstning ger extra styrka för att bekämpa orsakerna till blödning och inflammation i tandköttet.

Kom ihåg: Prata med din tandläkare eller läkare om du har rött och svullet tandkött. Det är en god idé att rådgöra med din läkare eller tandläkare innan du försöker med olika självhjälpsmetoder hemma, men att upprätthålla en god, daglig munvårdsrutin i kombination med regelbundna tandläkarbesök är alltid gynnsamt.

Rött och svullet tandkött kan vara obehagligt, men om du rådgör med din tandläkare för att fastställa orsaken och hitta rätt behandling är du på god väg att lindra smärtan i tandköttet och återställa en frisk och glad mun.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.