svullet och ont i tandköttet

Smärtor i tandköttet: hur du hanterar smärtsamt & svullet tandkött

Tandköttet har betydelse... Ett svullet och ömt tandkött är mycket vanligt hos personer med känsligt tandkött. Läs mer om smärtor i tandköttet och om hur du undviker att få ont i tandköttet.

Varför har jag ont i tandköttet?

Om smärtor i tandköttet inte behandlas ordentligt kan de leda till dålig andedräkt, ett blödande och ömt tandkött och slutligen till parodontit. Detta orsakas huvudsakligen av hopning av plack på tänderna, så det är viktigt att du håller din mun och dina tänder friska och rena.

Att ha ont i tandköttet kan orsakas av flera faktorer inklusive men inte begränsat till:

 • Alltför hård användning av tandborste och tandtråd
 • Redan existerande sjukdom i tandköttet
 • Sviktande naturligt försvar i munnen orsakat av bakteriell obalans
 • Irritation från födoämnen med ojämn yta eller med höga syrahalter
 • Blåsor i munnen (ca 20 % av befolkningen drabbas av blåsor i munnen)
 • Hormonella förändringar under graviditeten
 • Rökning
 • Stress
 • Tandställning eller tandproteser som inte passar ordentligt

Det kan alltså finnas flera orsaker till att man har ont i tandköttet. Om en eller flera av dessa faktorer verkar vara troliga orsaker till ditt obehag kan du överväga att byta vanor. Bortsett från tandprotesen eller andra ortodontiska tillbehör kan många av dessa orsaker undvikas genom goda rutiner för din munhygien. Din tandläkare kan berätta mer för dig om sambandet mellan dessa orsaker och eventuella smärtor i tandköttet.

Så behandlar du ett svullet och ömt tandkött

Om du läser denna artikel finns det en sannolikhet att du redan upplever följande symptom: Ett svullet, dunkande och ömt tandkött som lätt blir irriterat och blöder. Ifall du lider av detta och redan har bokat en tid hos tandläkaren, men också vill göra något åt ditt ömma tandkött hemma, kan du göra följande:

 1. Borsta tänderna med en mjuk tandborste efter måltider och mellanmål. Se till att använda en tandborste med mjuk borst som de från Zendium, då tandborstar med hårda borst kan riskera att irritera ditt svullna och ömma tandkött.
 2. Använd tandtråd varje dag. Var uppmärksam på att du inte går för hårt åt med tandtråden och irriterar tandköttet ännu mer.
 3. Det är viktigt att borsta tänderna försiktigt med en mjuk tandborste och Zendium tandkräm. Supplera eventuellt i en kort period med klorhexidin 0,1 munskölj.
 4. Se till att begränsa användningen av eller helt undvika tobak och ge din kropp möjligheten att bekämpa infektionen naturligt.

Kom i håg: Uppsök din läkare eller tandläkare före du själv försöker att hitta lösningen till ett ömt tandkött.

DU HAR STÖRRE CHANS ATT UNDGÅ ETT SVULLET OCH SMÄRTANDE TANDKÖTT OM DU HÅLLER MUNNEN OCH TANDKÖTTET FRISKA.

Du har större chans att undgå ett svullet och smärtande tandkött om du håller munnen och tandköttet friska.

Förebyggning är den bästa behandlingen mot ömt tandkött!

Du har större chans att undgå ett svullet och ömt tandkött om du håller din mun och ditt tandkött friskt. Se till att du har en god munhygien genom att använda tandborste, tandtråd och genom regelbundna besök hos tandläkaren. Pröva Zendium BioGum-tandkräm utvecklad speciellt för människor med tandköttsproblem. Den innehåller samma enzymer och proteiner som finns i munnen, inklusive laktoferrin som är ett protein känt för sina lindrande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att laktoferrin vid varje borstning bidrar till att bekämpa orsakerna bakom ett blödande eller inflammerat tandkött. Se också till att få dina tänder rensade en gång i halvåret, eller så ofta som din tandläkare rekommenderar, och säkerställ att de svåråtkomliga områdena i munnen får den rengöring de behöver. Till sist ska du se till att dina hälsokontroller också omfattar test för diabetes eftersom det kan påverka din munhälsa på mer än ett sätt. Som du kan läsa är det riktigt många saker som du själv kan göra för att undvika att få ont i tandköttet.

Munnens hälsa har stort inflytande på ditt allmänna välbefinnande och det är därför viktigt att alla delar i din mun undersöks med jämna mellanrum. Det kommer inte bara hjälpa dig med att förebygga vanligt förekommande tandproblem, en tur till tandläkaren kan kanske också kasta ljus över underliggande hälsoproblem.

*Baserat på en undersökning av ett representativt urval av den franska befolkningen på 2249 personer som blev tillfrågade om deras munhygien. Studien utfördes av TNS 2014.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.