Tandtråd – därför ska du flossa varje dag

Tandtråd är en viktig del av din munvårdsrutin och tandhälsa. I den här artikeln hittar du allt du behöver veta om tandtråd. Varför du ska använda den, vilken nytta den kan göra, när du ska använda tandtråd och hur du ”flossar” på bästa sätt.

Med tandtråd kan du få bort bakterier och plack där tandborsten inte når. Så om du vill ha friska tänder hela livet ska du använda tandtråd och flossa varje dag.  

Varför ska man använda tandtråd?

Även om du borstade tänderna i flera timmar skulle det vara omöjligt att avlägsna alla bakterier mellan tänderna. Tandborsten kommer inte åt överallt och det räcker inte med att borsta tänderna noga morgon och kväll. För att få bort munnens alla bakterier och plack mellan tänderna, under tandköttskanten och längst bak i munnen måste du även använda tandtråd eller tandpetare.

Vad händer om man inte använder tandtråd?

Om du inte använder tandtråd får du inte bort matrester och bakterier mellan tänderna. Det kan leda till att du får tandköttsinflammation som i sin tur i värsta fall kan ge tandlossning. Sveriges tandläkarförbund rekommenderar tandtråd för att behandla tandköttsinflammation.

Hur ofta ska man använda tandtråd?

Använd tandtråd en gång om dagen, gärna i samband med tandborstning. Många passar på att använda tandtråd innan läggdags, men det går lika bra på morgonen eller när det passar dig.

Ska man använda tandtråd före eller efter tandborstning?

Det bästa är att använda tandtråd före tandborstning. Då kan du borsta bort bakterierna du fått loss med tandtråden och sedan låta tandkrämens fluor ligga kvar mellan tänderna.

Hur använder man tandtråd?

Det kan vara svårt att styra tandtråden med händerna i början, men med lite träning kan du enkelt lära dig tekniken. Gör så här för att använda tandtråd och ”flossa” på bästa sätt:

  1. Börja med att ta loss ca 40 cm tandtråd.
  2. Vira tandtråden runt långfingret på varje hand.
  3. Håll tandtråden i ett fast grepp mellan tumme och pekfinger (eller använd en tandtrådshållare). Ha ca 2,5–5 cm kvar mellan fingrarna och för försiktigt in tandtråden i ett tandmellanrum.
  4. Lägg tandtråden runt tanden och pressa ner den mellan tänderna hela vägen ner till tandköttskanten, med en lätt sågliknande rörelse. Gnid tandtråden upp och ned först mot ena tandens sida, sedan andra tandens sida tills du känner att du är färdig.
  5. Upprepa denna procedur på alla tänder. Använd hela tiden nya rena delar av tandtråden för bästa resultat.
  6. När du är färdig sköljer du munnen med munskölj eller vatten för att skölja bort matresterna som lossnat.

Är det farligt om det blöder när man använder tandtråd?

Om tandköttet blöder när du använder tandtråd beror det oftast på att du inte använt tandtråd på ett tag och därför har lite irriterat tandkött. Detta är oftast helt ofarligt och tandköttet brukar sluta blöda efter några dagar.

En annan anledning till att tandköttet blöder kan vara att du trycker för hårt med tandtråden. Var lätt på handen när du använder tandtråden och var inte för aggressiv mot tandköttet.

Vaxad eller ovaxad tandtråd

Tandtråd finns både som vaxad och ovaxad. Vaxad tandtråd består av en nylonsträng belagd med ett vax som gör att trådarna inte går sönder när du använder tandtråden.  Zendiums tandtråd är vaxad och har utvecklats i samarbete med tandvårdsexperter.

Be om hjälp på kliniken ­med hur du ska använda din tandtråd – de hjälper gärna till.

Tandpetare som alternativ till tandtråd

Om du tycker det är svårt att använda tandtråd är tandstickor och tandpetare ett bra alternativ. Tandpetare kommer åt på munnens svåråtkomliga platser och passar bland annat för personer med tandställning, tandkronor, tandimplantat. ​ 

Tre tips för dig som använder tandtråd

  1. Var lätt på handen. Hur bra det än är att flossa varje dag – om du tar i för hårt med tandtråden kan du skada tandköttet. Var skonsam med handen och tryck inte för hårt med tandtråden i tandköttet. Fråga gärna din tandläkare om tips på hur du kan förbättra sättet du flossar på – små förändringar kan göra stor skillnad.
  2. Använd tandtråd varje dag. Plack och bakterier mellan tänderna kommer tillbaka varje gång du äter, så du behöver använda tandtråd varje dag för att det ska ge effekt. En gång i veckan gör bara rent mellan tänderna en gång i veckan. Så få in det som en rutin att använda tandtråd och flossa varje dag.
  3. Välj en tandtråd av bra kvalitet.  Dina mellanrum mellan tänderna förtjänar det bästa. Zendium tandtråd har utvecklats i samarbete med tandvårdsexperter för att fullända din munvårdsrutin. Tandtråden avlägsnar plack skonsamt men effektivt på svåråtkomliga platser och är ett utmärkt val för din munhälsa, varje dag.

SHARE THIS ARTICLE: