tandlossning och parodontit

Vad är tandlossning och hur förebygger man parodontit?

Bakterier i munnen kan vara både bra och dåliga. Om plack tillåts sitta kvar på tänderna för länge så kan det vara skadligt. Inom två dagar kan placket härda och symptom kan på så vis utvecklas - första fasen av tandlossning och parodontit. Parodontit är en krypande tandköttssjukdom som kan bli mycket obehaglig. I den här artikeln kan du läsa mer om sjukdomen, samt hur man förhindrar och behandlar tandlossning.

Vad orsakar tandlossning?

Parodontit är en avancerad inflammation i tandköttet som gör att tandköttet lossnar från dina tänder. Det skadar inte bara ditt tandkött, utan även benen som håller tänderna på plats. Parodontit kan leda till tandlossning och i särskilda fall även allmänna hälsoproblem om sjukdomen inte behandlas. Behandlingen av tandlossning ska lämnas till proffs, men i den här artikeln kan du läsa om vilka symptom du bör vara uppmärksam på - samt hur man förhindrar och behandlar tandlossning.

Vad orsakar tandlossning?

Parodontit är en avancerad inflammation i tandköttet som gör att tandköttet lossnar från dina tänder. Det skadar inte bara ditt tandkött, utan även benen som håller tänderna på plats. Parodontit kan leda till tandlossning och i särskilda fall även allmänna hälsoproblem om sjukdomen inte behandlas. Behandlingen av tandlossning ska lämnas till proffs, men i den här artikeln kan du läsa om vilka symptom du bör vara uppmärksam på - samt hur man förhindrar och behandlar tandlossning.

Tandlossning: symptom du ska vara uppmärksam på

Det finns ett flertal symptom för tandlossning som du bör hålla utkik efter. Många av symptomen för tandlossning är densamma som för andra tandköttsbesvär: svullet och känsligt tandkött som enkelt blöder när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Till slut kan det utvecklas till att de små fibrer som håller tänderna i käkbenet går sönder, och därmed blir tänderna lösa.

Är du orolig att du kommer drabbas av tandlossning så bör du hålla ögonen på:

 • Svullet tandkött
 • Känsligt tandkött
 • Tandkött som är väldigt rött eller skiftar i lila
 • Mellanrum mellan tänderna som inte fanns där förut
 • Lösa tänder
 • Känslan av att tänderna ligger annorlunda när du biter ihop

Ovanstående symptom för tandlossning är vanligtvis ganska smärtsamma, vilket gör att du ofta märker dem omedelbart. Ju tidigare du går till tandläkaren, desto tidigare kan du lösa dina problem med tandköttsinfektion och tandlossning.

GENOM ATT UPPRÄTTHÅLLA DIN MUNVÅRDSRUTIN KAN DU KRAFTIGT REDUCERA CHANSERNA FÖR ATT UTVECKLA TANDLOSSNING.

Genom att upprätthålla din munvårdsrutin kan du kraftigt reducera chanserna för att utveckla tandlossning.

Hur behandlas tandlossning?

Om du söker information om tandlossning och parodontit bör du vända dig till professionell hjälp. Tandlossning orsakas av komplicerade tandköttsproblem och med hjälp från din tandläkare kan det vara möjligt att bromsa sjukdomsframfarten. Var dock uppmärksam på att om något av nedanstående stämmer in på dig så finns det en risk att du kan vara drabbad, eller bli drabbad, av tandlossning:

 • Mycket tandsten och regelbunden gingivit
 • Rökning
 • Dålig näring
 • Försvagat försvar på grund av bakteriell obalans

Om du misstänker att du är mottaglig för tandlossning och parodontit så rekommenderar vi att du sköter dina vanliga tandläkarbesök och är uppmärksam på din munhälsa.

Kkonsekvenserna av att inte behandla tandlossning

Vid svullet tandkött, lösa tänder eller andra liknande symptom så är det viktigt att du bokar tid hos din tandläkare. Det är viktigt eftersom det kan vara tecken på parodontit och tandlossning. Parodontit är en sjukdom som utvecklas med tiden. Om man inte behandlar parodontit så kan det leda till tandlossning och att tänderna faller ut en efter en. Därför rekommenderar vi att att du är uppmärksam och söker läkarhjälp om du känner igen symptomen. Dessvärre är parodontit en sjukdom som du inte kan bli frisk från. Å andra sidan, uppsöker du tandläkare i tid så kan du sakta ner processen och hålla en god munhygien.

Hur förebygger jag tandlossning?

God munhygien förhindrar tandköttsbesvär, tandlossning och parodontit. Med det här i åtanke finns det några grundläggande tips om munhygien som gör att du kan undvika infektioner.

 • Gå på regelbundna kontroller hos tandläkaren. Det är billigare på lång sikt.
 • Borsta tänderna två gånger om dagen med en mild tandkräm, såsom Zendium, och en mjuk tandborste.
 • Använd tandtråd minst en gång om dagen för att ta bort bakterier och matrester.
 • Använd tandkräm och munskölj för att öka de goda bakterierna i munnen, förslagsvis från Zendium.
 • Sluta röka - en livsstilsförändring som din allmänna hälsa också drar nytta av.
 • Var uppmärksam på om ditt tandkött är svullet och känsligt. Isåfall, gå till tandläkaren så snart som möjligt.

Kom ihåg att tandborsten och tandtråden tar bort plack, men att det snabbt kommer tillbaka. Därför måste du vara konsekvent med din munhygien. Med en bra rutin kring tandvård kan du avsevärt minska risken för att utveckla tandlossning.

Rökning ökar risken för tandlossning

Slemhinnan i munnen, tänderna och tandköttet påverkas av rökning. Rökning får tandköttets blodkärl att dra ihop sig. Det försvagar den normala blodtillförseln och ökar risken för tandlossning. Rökning motverkar inte bara immunsystemet i tandköttet, utan gör det även svårare att upptäcka symptom eftersom tandköttet blöder mindre. Vill du minimera risken för tandlossning bör du alltså sluta röka direkt. 

För att få en bra munhygien kan du prova Zendium BioGum-tandkräm som är speciellt utvecklad för personer med känsligt tandkött. Tandkrämen innehåller samma enzymer och proteiner som munnen gör naturligt. Det inkluderar laktoferrin vilket är ett protein som är känt för sina lugnande egenskaper. Vid varje borstning ger det extra styrka för att bekämpa orsakerna till blödning och inflammation i tandköttet. Det är kliniskt bevisat.

Tipsen i denna artikel utgör inte medicinsk rådgivning, utan är endast tillgängliga för informationsändamål. Vi rekommenderar att du konsulterar med din tandläkare om du upplever problem med tandköttet.