Fluor är det enda dokumenterade ämnet som motverkar syraangrepp på tänderna. Genom att borsta dina tänder med fluortandkräm två gånger om dagen kan du reparera ytliga skador på emaljen och förhindra att det uppstår nya. I den här artikeln lär du dig allt du behöver veta om fluor.
Fluor, eller fluorid som det också kallas, är ett grundämne som skyddar tänderna mot syraangrepp och som använts av tandvården i över 70 år för att förebygga karies. Om du tillför fluor i ett tidigt stadium kan du även få en början till hål i tänderna att gå tillbaka, utan att du behöver laga hålet.
Hur kan fluor förhindra karies?
När du äter eller dricker bildas en syra som bryter ner tändernas emalj och kan ge hål i tänderna. Fluoret skyddar tanden mot syran och minskar risken för karies. Det är därför det är så smart och viktigt att du borstar dina tänder med fluortandkräm två gånger om dagen.
Olika fluorkällor
De flesta tandkrämer innehåller en viss mängd fluor (ca 1–1,5 mg). Förutom i tandkräm, finns fluor bland annat i dricksvatten och i mat som till exempel te, fisk, skaldjur, frukt, grönsaker, vin och öl.
För att motverka karies ska fluormängden anpassas efter ålder och behov. För att få en kariesförebyggande effekt måste man därför tillföra fluor kontinuerligt på tandytan. För vuxna är rekommendationen två cm fluortandkräm på tandborsten, två gånger om dagen och att borsta tänderna i två minuter.
Barn behöver tillföra fluor för att få ett bra skydd mot hål i tänderna. Om barnet är under 6 år ska det använda en barntandkräm som innehåller mindre fluor än tandkräm för vuxna. Mängden tandkräm ska vara lika stor som barnets lillfingernagel och en vuxen behöver övervaka borstningen så att barnet inte sväljer någon tandkräm. Barn som är över 6 år kan borsta tänderna med en vanlig vuxentandkräm.
Att få i sig stora mängder fluor är farligt, oavsett om det sker under kort eller lång tid. Det kan nämligen orsaka en akut förgiftning vilken snabbt måste behandlas av läkare eller sjukhuspersonal. Om du får i dig för mycket fluor kan du få fläckar på tänderna (sk tandfluros). Detta är inte farligt men kan kännas som ett estetiskt problem. Får du i dig mycket stora mängder fluor kan det leda till osteofluoros, vilket ger ökad benmassa och bentäthet som ger smärta, stelhet och minskad rörlighet i lederna. Att få i sig alldeles för mycket fluor är dock mycket ovanligt. Det är däremot viktigt att tänka på att tandkräm alltid ska förvaras utom räckhåll för barn.
Tre tips om fluor och fluortandkräm
1. Använd fluortandkräm. Ditt val av tandkräm är viktigt för att undvika hål i tänderna. Tandkrämen bör innehålla fluor eftersom det minskar risken för hål i tänderna. Borsta tänderna noga två gånger om dagen för att skydda och stärka tänderna mot karies. Alla Zendiums tandkrämer innehåller fluor och ger ett bra skydd.
2. Sila tänderna efter tandborstningen! Skölj inte munnen med vatten direkt efter att du är klar med tandborstningen. På det sättet behåller du fluorskyddet mellan tänderna. Vänta med att äta och dricka något under minst trettio minuter efter tandborstningen.
3. Borsta med Zendium. För att uppnå ett komplett skydd mot hål i tänderna kan du pröva Zendium Classic-tandkräm som utvecklats speciellt för dem som ofta upplever hål i tänderna eller tandköttproblem. Den innehåller förutom fluor även de naturliga enzymer och proteiner som redan finns i din mun. Dessutom förstärker den de goda bakterierna medan den reducerar de dåliga.