ilningar i tänderna

Ilningar i tänderna. Hur kan du lindra smärtan?

Ilningar i tänderna upplevs obehagligt och gör ont. Smärtan uppstår oftast i förbindelse med intag av varm, kall, söt eller syrlig dryck och mat. Ilningar i tänderna beror på at tandbenet, dentinen, är blottat. Dentinen är den mjukare delen av tanden och ligger under tandemaljen.

Varför uppstår ilningar i tänderna?

Det kan finnas flera orsaker till att du upplever ilningar i tänderna. En känslig tandhals, knäckt tand eller sliten emalj kan vara några av orsakerna. Här under finner du några av de vanligaste upphoven till ilningar i tänderna.

Känsliga tandhalsar:

Många upplever isningar i tänderna eftersom de har känsliga tandhalsar, vilket också är en av de vanligaste orsakerna. Känsliga tandhalsar uppstår när tandköttet drar sig tillbaka och blottar tandbenet, vilket i sin tur leder till isningar i tänderna.

En känslig tandhals kan ofta förklaras av en felaktig borstteknik där tänder och tandkött borstas för hårt. Känsliga tandhalsar kan också ha sin grund i en tandköttsinflammation.

Sliten emalj:

En sliten emalj kan också orsaka ilningar i tänderna. En av de vanligaste orsakerna till emaljslitage är syraskador som bryter ned emaljen och blottar dentinen. Här nedan kan du läsa mera om syraskadors påverkan på dina tänder och hur du kan undvika syraskador och därmed ilningar i tänderna.

Nya tandfyllningar:

Har du besökt en tandläkare och gjort en ny fyllning eller förbättrat en gammal fyllning? I så fall kan det vara en av orsakerna till att du upplever ilningar i tänderna.

Materialet som fyllningen är gjord av kan nämligen leda både värme och kyla vidare till tandens nerv. Detta är dock ett övergående obehag och inom loppet av några få dagar brukar ilningarna i tanden försvinna.

Knäckta tänder:

Om din tand har träffats av något och du upplever smärtor eller ilningar bör du kontakta din tandläkare för att få skadans omfång bedömt. En tand som får ett slag eller träffas av något kan få sin nerv påverkad. Skador eller små slitningar i tänderna kan medföra ilningar i tänderna.

ANDVÄND EN TANDKRÄM SPECIELLT FRAMTAGEN FÖR ATT LINDRA SMÄRTAN FRÅN ILNINGAR I TÄNDERNA

Andvänd en tandkräm speciellt framtagen för att lindra smärtan från ilningar i tänderna

Vad kan du göra för att lindra ilningar i tänderna?

Det är flera saker du själv kan göra för att lindra smärtan som kommer av ilningar i tänderna. Här nedan följer tre goda råd som kan hjälpa mot ilningar i tänderna.

Tandkräm mot ilningar i tänderna

Upplever du ilningar i tänderna kan första steget för att lindra smärtan vara att byta tandkräm. Zendium Sensitive är speciellt utvecklad för dig som har känsliga tänder och tandkött – därför är den ideal för att lindra ilningar i tänderna. Tandkrämen innehåller naturliga proteiner och enzymer samt ett extra milt slip- och skummedel. Slip- och skumämnet motverkar orsaken till ilningar i tänderna och är särskilt ägnat känsliga tandhalsar.

Ha en riktig borstteknik

När du borstar dina tänder bör du föra tandborsten i små cirkelrörelser. På det sättet minskar du risken för att tänderna blottas och att ilningar i tänderna uppstår. Har du tendens till att få ilningar i tänderna bör du dessutom vara uppmärksam på att inte borsta för hårt då detta också kan blotta tänderna. Är du osäker på om du har den rätta borsttekniken kan du alltid kontakta din tandläkare för att få råd.

Använd en mjukare tandborste

Har du känsliga tandhalsar är det viktigt att använda den rätta tandborsten. Det finns mjuka, medium och hårda tandborstar. Hårda tandborstar avrådes det från om du har känsliga tandhalsar. Vid tendenser till ilningar i tänderna kan en mjukare tandborste däremot vara ett bra val för att undvika smärtan vid ilningarna.

Tipsen i denna artikel ersätter inte en professionell bedömning och är skrivna endast i informationssyfte. Vi rekommenderar att du uppsöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symtomen.