TANDBORSTE – SÅ HITTAR DU RÄTT BORSTE FÖR JUST DIG
Tandborsten är en fantastisk uppfinning och grunden till en sund tandhälsa. Men hur väljer du egentligen rätt tandborste för just dig? Det reder vi ut i den här guiden.
Det finns många olika tandborstar och du behöver hitta en tandborste som passar just dig. Oavsett om du har en god munhälsa eller om du besväras av ilningar i tänderna, tandställning eller tandköttsproblem, är det viktigt att du hittar en tandborste som du trivs med och som passar dina specifika behov.
Vilken är den bästa tandborsten för dig?
En tandborste ska ha täta, mjuka strån som inte skadar tandköttet och vara i en storlek som gör att du kommer åt överallt i hela munnen. Om du har någon typ av munåkomma som till exempel ilningar i tänderna eller tillbakadraget tandkött kan du välja en tandborste som är speciellt anpassad för dina besvär.
Stort eller litet borsthuvud på tandborsten?
Olika tandborstar har olika storlek på borsthuvudet. Vilken storlek du väljer är mycket en smaksak, men det är viktigt att du kommer åt i hela munnen med borsten – vilket kan vara svårt om den är för stor. Ibland kan det till och med vara problematiskt att nå runt tänderna längst bak i munnen med den minsta vuxentandborsten. Då kan du prova med en barntandborste.
Vilken tandborste är bäst för ilningar i tänderna? Besväras du av ilningar i tänderna är det viktigt att använda den rätta tandborsten. Vid känsliga tandhalsar i tänderna rekommenderas en mjukare tandborste för att undvika smärtan vid ilningarna. Använd gärna en tandkräm mot ilningar i tänderna.
Vilken tandborste är bäst för barn?
Barn och bebisar ska använda speciella tandborstar som är anpassade efter deras små tänder och händer.
Tandborstar för bebisar
Vid tandborstning av din bebis tänder bör du använda en mjuk barntandborste. Använd en mild barntandkräm som innehåller mindre fluor än tandkräm för vuxna och är anpassad efter bebisens tänder.
Tandborstar för barn
Barn ska använda en speciell barntandborste för skonsam borstning av barnets mjölktänder. En barntandborste ska ha ett smalt borsthuvud med mjuka, rundade borsthår som inte skadar tänder eller tandkött. Den ska också ha ett greppvänligt skaft som inte glider och ligger bra både i barn och vuxnas händer. Kombinera med en barntandkräm som innehåller mindre fluor än tandkräm för vuxna och är anpassad efter barnets första tänder.
Juniortandborstar
När barnet blivit lite äldre kan man gå över till en juniortandborste som är utvecklad för barnets nya permanenta tänder. Tandborsten har en liten topp av borsthår som gör det lättare att borsta tänderna längst in i munnen. Den har också ett greppvänligt skaft som inte glider och ligger bra både i barn och vuxnas händer. Är barnet under 6 år ska det använda en mild barntandkräm som innehåller mindre fluor än tandkräm för vuxna.
Vilken tandborste är bäst för tandställning?
Om du har tandställning behöver du vara extra noggrann med din munhygien. Det kan lätt bildas plack och karies runt tandställningen och du behöver små borstar för att komma åt och göra rent vid tandställningens bågar och fästen. Zendiums V-formade tandborste är lämplig för barn och ungdomar med tandställning.
Fem goda råd om tandborstar
Välj en tandborste som du trivs med och som passar dina behov. Det finns många olika tandborstar och det är viktigt att du hittar rätt borste för just dig. Oavsett om du behöver en tandborste för ett specifikt behov som tex känsliga tandhalsar, eller bara letar efter en skön borste som borstar rent effektivt och ligger bra i handen – kan rätt tandborste betyda mycket för din dagliga munvårdsrutin. Fråga gärna din tandläkare om vilken typ av tandborste som passar just dig.
Använd en tandborste med mjuka strån. Om du har en för hård tandborste kan du skada både tandköttet och emaljen och drabbas av ilningar i tänderna och tillbakadraget tandkött. Zendiums tandborstar har mjuka borststrån. Några av våra tandborstar har dessutom extra tunna borsthår för skonsam och noggrann rengöring.
Borsta 2 gånger om dagen. Tandborstning är grunden till en god munhälsa. Det bästa resultatet får du genom att borsta tänderna med tandborste och tandkräm två gånger om dagen i minst två minuter per tillfälle.
Glöm inte att göra rent mellan tänderna. Hur mycket du än borstar är det omöjligt att komma åt alla bakterier med en tandborste. För att avlägsna plack på svåråtkomliga platser och hålla din mun ren och frisk behöver du komplettera borstningen med tandtråd eller tandpetare.
Byt tandborste var tredje månad. Alla tandborstar slits med tiden. För att få maximal funktion av din tandborste och förhindra att det växer bakterier på borsten, bör du byta ut den minst varannan eller var tredje månad. Du bör också byta till en ny tandborste om du har varit förkyld eller haft en muninfektion.
Läs Zendiums guide om munskölj. Lär dig mer om vikten av användning och hur du skaffar bra rutiner för dig och dina tänder. Här finns allt du behöver veta!