TANDKRÄM – GRUNDEN TILL EN GOD TANDHÄLSA

Tandkräm är en fantastisk uppfinning som motverkar karies och främjar en sund munhälsa. I den här artikeln kan du läsa om hur och varför man ska använda tandkräm. Vi går också igenom olika typer av tandkräm så att du kan se vilken tandkräm som passar just dig.

Varför ska man använda tandkräm?

Tandkräm är grunden till en frisk mun och en sund munhygien. Genom att borsta tänderna ordentligt med tandkräm två gånger om dagen befriar du dina tänder från matrester, bakterier och plack och gör rent tändernas yta.

Hur mycket tandkräm ska man ha på tandborsten?

Som vuxen ska du använda två centimeter fluortandkräm varje gång du borstar dina tänder. Om du tycker att det är svårt att få plats med så mycket tandkräm på tandborsten på en gång, kan du dela upp den. Börja då med att borsta överkäken med 1 cm tandkräm och fyll därefter på med ytterligare 1 centimeter tandkräm till tänderna i underkäken.

Vid tandborstning av din bebis tänder ska du använda en mycket liten mängd tandkräm på borstens stråtoppar. För barn 2–6 år är en liten klick tandkräm lagom – motsvarande barnets lillfingernagel. För barn från 6 år och uppåt ska du använda två centimeter tandkräm.

Vilken tandkräm ska man använda?

Ditt val av tandkräm är viktigt för att undvika hål i tänderna. Tandkrämen bör innehålla fluor eftersom det minskar risken för karies. Barn bör använda barntandkräm upp till en viss ålder. Det finns också olika specialtandkrämer som kan lindra olika typer av problem som tex tandsten, ilningar och blåsor i munnen. Här listar vi några av de vanligaste tandkrämerna som du kan välja mellan:

Tandkräm för barn och bebisar

När du borstar bebisars och yngre barns tänder (0–6 år) bör du använda en barntandkräm. Den har en extra mild smak och är anpassad efter barnets känsliga mun. Dessutom är fluorkoncentrationen lägre och passar därför både barnets behov samt det faktum att bebisar sväljer mer än hälften av tandkrämen de får i sig. Barn har tre gånger så många smaklökar som vuxna, så de är särskilt känsliga för starka smaker och skarpa skummedel som SLS. Zendium barntandkräm innehåller inte SLS, är lika skonsam som vatten, och har en mild smak som ökar sannolikheten att barnet ägnar längre tid åt tandborstningen.

Juniortandkräm

Barn över 4 år kan använda juniortandkräm. Zendiums juniortandkräm innehåller samma naturliga enzymer och proteiner som finns naturligt i munnen för att skydda och stärka de permanenta tänderna. När barnet är runt 6 år och kan spotta ska det använda vuxentandkräm med fluor. Tips! Välj gärna en tandkräm med mild smak som passar barnets känsliga smaklökar.

Tandkräm för vitare tänder

Om du har missfärgade eller gula tänder använda en tandkräm som Zendium FRESH + WHITE Tandkräm som hjälper till att återskapa tändernas vita färg. Zendium FRESH + WHITE ser även till att stärka munnens naturliga försvar så att du får ett friskare tandkött, starkare tänder, mindre plack och fräschare andedräkt. Ett komplett skydd för din mun helt enkelt.

Tandkräm för friskare tandkött

De flesta tandproblem kommer från tandköttet. Därför är det minst lika viktigt att ta hand om sitt tandkött som sina tänder. Zendium PRO GUMS Tandkräm är utformad för att ge ditt tandkött bästa skydd mot tandköttsproblem. En av de främsta orsakerna till känsliga tänder. Dessutom lindrar och förebygger den ilningar i tänderna. Zendium PRO GUMS är berikad med kaliumnitrat och naturliga enzymer som hjälper till att stärka de goda bakterier som naturligt skyddar tandköttet, och ger dig en frisk andedräkt i 12 timmar. Använd två gånger om dagen och du kommer snabbt att märka skillnaden.

Den innehåller samma enzymer och proteiner som munnen, inklusive proteinet laktoferrin som är känt för sina lugnande egenskaper. Det är kliniskt bevisat att den vid varje borstning ger extra kraft för att bekämpa orsakerna till blödande och irriterat tandkött.

Tandkräm mot tandsten

Tandsten uppstår när tänderna inte görs rent ordentligt. Genom att använda Zendium Classic tandkräm kan du förebygga tandsten och tandköttssjukdomar. Zendium tandkräm består av enzymer och proteiner som redan existerar i din mun och bekämpar de skadliga bakterierna.

Tandkräm för känsliga tandhalsar

Ilningar i tänderna och känsliga tandhalsar är något som många besväras mycket av i sin vardag. Zendium Sensitive Tandkräm är särskilt utvecklad för dig med känsliga tänder, skonar blottade tandhalsar och ger lindring mot ilningar.

Tandkräm mot dålig andedräkt

Dålig andedräkt kan vara ett generande problem men är något som drabbar nästan alla då och då. Zendium Extra Fresh Tandkräm är utvecklad för att ge fräsch andedräkt och har en intensiv smak av mint som tillsammans med Zendiums unika enzymprotein-sammansättning hjälper till att neutralisera de bakterier som ger dålig andedräkt. 

Tandkräm för såbara perioder i livet

Under vissa perioder av livet är våra munnar mer sårbara än vanligt. Zendium kan hjälpa dig igenom dem alla. Ingredienserna i våra tandkrämer är noggrant utvalda för att förstärka din muns naturliga försvarsstyrka under sårbara perioder som exempelvis graviditet, diabetes, cancerbehandling eller om du får andra starka läkemedel.  

Några goda råd om tandkräm och tandhälsa

  • Borsta tänderna 2 gånger om dagen i 2 minuter med 2 cm tandkräm. 
  • Förutom tandkräm behöver du också använda tandpetare eller tandtråd för att avlägsna bakterierna mellan tänderna varje dag för att hålla munnen frisk
  • Zendiums tandkräm är mild och effektiv. Den är utvecklad för att respektera munnens egen naturliga miljö och ömtåliga vävnad.​ Tillsammans med de naturliga enzymer och proteiner som redan finns i din mun boostar Zendiums tandkräm de goda bakterierna och reducerar de dåliga. Alla våra tandkrämer löddrar milt utan SLS-skummedel som kan irritera tandköttet och kindens insida, vilket gör Zendium lämplig även för de mest känsliga munnar.​

 

 

SHARE THIS ARTICLE: