TANDIN FLAMMATION

Tandinflammation: vad är orsaken?

Tandinflammation kan visa sig på flera olika sätt. Inflammation i tandroten eller tandnerven är bägge inflammationstillstånd i eller omkring tänderna. Inflammation i tandnerven är en inflammation i den levande tandnerven, medan en inflammation i tandroten först inträffar i ett senare skede, oftast efter att tandnerven är död.

Vad är symptomen vid en tandinflammation?

Tandinflammation leder i många fall till tandvärk. Smärtor i förbindelse med en tandinflammation kan upplevas som följande symptom:

  • Huvudvärk
  • Smärta i omkringliggande tänder
  • Värk vid tuggning
  • Smärta i bihålorna

Upplever du tandvärk? Läs mer om andra orsaker till tandvärk här.

Varför drabbas du av tandinflammation?

Det kan finnas flera orsaker till att det uppstår en inflammation i en tand. En av de vanligaste orsakerna är kariesangrepp.

Ett hål i tanden som inte behandlas kan leda till tandinfektion och tandinflammation när bakterierna från kariesangreppet sprider sig till tandnerven. Behandlas inte tandnervsinflammationen kan bakterierna och inflammationen sprida sig i tanden och orsaka inflammation i tandroten som i sin tur kan leda till tandböld.

Andra orsaker till tandinflammation kan vara:

Skador på tänderna: Om du har fått ett slag på tanden kan det leda till tandinflammation. Samma sak kan hända om det har uppkommit sprickor i tanden. Förklaringen till det är att bakterier kan komma åt tandnerven genom sprickorna och orsaka en tandinflammation.

Fyllningar för nära tandnerven: En fyllning eller tandkrona som ligger för nära tandnerven kan också leda till tandinflammation. Orsaken är att tandnerven kan dö och då invaderas av bakterier.

DET KAN DU GÖRA SJÄLV FÖR ATT FÖREBYGGA EN TANDINFLAMMATION

Det kan du göra själv för att förebygga en tandinflammation

En av de vanligaste orsakerna till tandinflammation är hål i tänderna som i sin tur orsakas av karies. Du förebygger bäst karies och hål i tänderna genom att:

  • Ha en grundlig och regelbunden tandvårdsrutin
  • Göra rent mellan tänderna med hjälp av tandtråd
  • Borsta tänderna med fluortandkräm två gånger dagligen

Zendium Classic tandkräm är en fluortandkräm som härdar tandemaljen och förebygger på så sätt hål i tänderna. Tandkrämen är utvecklad speciellt för att förebygga hål i tänderna genom att stärka de goda bakterierna och minska de skadliga. Som tidigare visat minskar risken för tandinflammation om du inte har hål i tänderna.

Så här behandlas en tandinflammation

Om en tandinflammation har uppstått är det viktigt att söka sig till en tandläkare för att inte tillståndet ska förvärras.

Vid behandling av tandinflammation kommer tandläkaren att företa en rotbehandling. Under rotbehandlingen kommer tandläkaren att ta bort karies och tandnerv.

Under behandlingen lokalbedövas patienten som därför inte upplever någon smärta.

Rekommendationerna i artikeln ersätter inte ett utlåtande av en tandläkare utan är uteslutande tillgängliga i ett informationssyfte. Vi rekommenderar att du besöker din tandläkare om du upplever något av de nämnda symptomen.