BÖRJAN TILL HÅL I TÄNDERNA

Början till hål i tänderna uppstår när bakterier sätter sig på tänderna. Detta skapar en beläggning som kallas plack, som så småningom kan utvecklas till karies.
Den goda nyheten är att du i ett tidigt stadium ändå kan stoppa processen. Med extra tandborstning och mycket flour undviker du att det uppstår hål i tänderna.  I den här artikeln får du tips och råd om hur du förbygger och förhindrar början till hål i tänderna

 Varför får man början till hål i tänderna?

Om du inte sköter din munhälsa tillräckligt bra samlas det lätt bakterier, som sedan bildar plack, på tänderna. Tar du inte bort dessa genom tandborstning med fluortandkräm och andra åtgärder för en bra munhygien, kommer du på sikt få början till hål i tänderna.

Hur ser början på hål i tänderna ut?

Karies utvecklas gradvis och början på ett hål kan ibland upptäckas med blotta ögat. Om du ser en vit eller mörk fläck eller en rand på emaljen eller en mörk fläck på roten, kan det vara tecken på början till hål i tanden. Om hålet sitter dolt och inte går att se med ögat, kan det upptäckas när din tandläkare gör en röntgenundersökning. 

Hur känns det att ha början till hål i tänderna?

Tidig karies känns inte, men om hålet blir djupare kan det leda till ilningar i tänderna. Om du upplever tandvärk eller ilningar bör du besöka din tandläkare så snabbt som möjligt eftersom en början till hål i tanden på sikt kan förvärras och orsaka större hål och smärtor. 

Kan man få bort början till små hål i tänderna?

Du kan definitivt minska risken för att få hål i tänderna. Grunden till god munhygien är att borsta tänderna med fluortandkräm och att du låter dina tänder vila mellan måltiderna. Början till hål kan också läka ut om din tandläkare behandlar det med fluor i ett tidigt skede.

Vad händer om man inte behandlar början till hål i tänderna?

Om du ignorerar att du har början till ett mindre hål i tanden, kan det utvecklas till ett större hål där bakterier kan tränga allt längre in i tanden. Om hålet fortsätter att utvecklas utan behandling kan infektionen sprida sig till rotkanalen och infektera pulpan – den delen av tanden med många nerver – vilket kan orsaka kraftiga symtom. 

Detta tillstånd är mer svårbehandlat och kräver antingen en rotbehandling eller ett avlägsnande av den drabbade tanden. I mycket allvarliga fall kan inflammation i nerven utveckla sig till inflammation i tandroten eller så kallad tandböld. Denna inflammation kan senare sprida sig till slemhinnor och hud och skapa en allvarlig och i vissa fall livshotande infektion.

 

4 tips för dig som vill undvika början till hål i tänderna

1. Gör rent tänderna ordentligt

Bästa sättet för att inte få början till hål i tänderna är att alltid rengöra dem rätt, så att de inte blir angripna av bakterier och plack. Satsa på en bra tandvårdsrutin och borsta tänderna noggrant 2 gånger om dagen, i minst 2 minuter med 2 cm tandkräm.  Var också noga med att använda tandtråd eller tandstickor varje kväll, så att du även kommer åt ordentligt mellan tänderna och längst bak i munnen. 

2. Använd fluortandkräm och munskölj

Fluor är ett effektivt hjälpmedel mot karies och början till hål.  Om du borstar ordentligt med fluortandkräm kan du ibland få din karies och ditt början till hål att försvinna. 

För extra effekt kan du även komplettera med ett munsköljmedel med fluor och fluortuggummin.

3. Skippa söt mat och dryck

När du har början till hål är det extra viktigt att tänka på vad du äter. Syraangrepp på tänderna uppstår när bakterierna bryter ner socker och kolhydrater och därför är det bra att undvika söt mat eller dryck. Vid början till hål är det också bra att inte småäta så att din saliv får tillräckligt med tid för att stoppa syraangreppen mellan måltider.

4. Gå till tandläkaren regelbundet

Genom regelbundna besök hos tandläkare och tandhygienist kan du upptäcka karies och början till hål i tid, innan de orsakar stora hål och inflammationer som kräver stora lagningar. Det är därför väldigt klokt att inte hoppa över dina tandläkarbesök. Prata med din tandläkare och be om personliga råd och rekommendationer.  

Om du vidhåller en bra rengöringsrutin för din mun minskar du risken för att få ett hål i tanden.

Källor 

· https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/hal-i-tanderna.html

· https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/mun-och-tander/tander/hal-i-tanderna--karies/

· https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/hal-i-tanderna.html

SHARE THIS ARTICLE: