Dina tänder täcks av emalj som fungerar som ett hårt skal på tanden. Emaljen är kroppens hårdaste vävnad och består till största del av kalcium och fosfat. Kroppen kan aldrig återskapa tändernas emalj och därför är det viktigt att du tar hand om den på bästa sätt.
Trots att emaljen är så hård är det lätt hänt att du skadar den. Här är några vanliga orsaker:
En av de vanligaste orsakerna till emaljslitage är frätskador tandbenet (dentinen). Frätskador, även kallat erosioner, uppstår när tänderna utsätts för syra, vilket i sin tur leder till att kalk upplöses från tandens yta – tandemaljen. Syran fräter på tanden och mjukar upp emaljen. Till slut blir tanden mörkare, gulnar och emaljen försvinner.
En frätskada liknar urgröpningar i tanden och syns då emaljen slits ned. Att emaljen avkalkas på grund av frätskador kan leda till permanent förlust av tandemaljen (tanderosion). Ju starkare syran är i maten och drycken – och ju längre tid som syran är i munnen – desto större frätskador får du på tänderna.
Bakterier, plack och karies kan också skada din emalj. Om du inte sköter din munhygien tillräckligt bra sätter bakterier och plack sig på tänderna. Syran som uppstår vid nedbrytningen av tandens beläggningar kommer sedan gradvis att bryta ned det yttersta tandlagret – emaljen. Detta kan resultera i att det uppstår ett vitt område på tanden där mineraler har försvunnit, vilket är det första tecknet på att ett hål i tanden kan uppstå. Vid det här stadiet är det fortfarande möjligt att stoppa processen som leder till ett hål i tanden. Emaljen kan nämligen reparera sig själv genom att använda mineralerna från din saliv och fluor från tandkrämen som du använder vid tandborstning. Om processen i stället tillåts fortsätta kommer flera mineraler att försvinna. Med tiden kommer emaljen bli så svag och förstörd att det leder till karies och hål i tänderna.
Din kropp kan inte återskapa tändernas emalj, så därför är det viktigt att du tar hand om din emalj så fort du börjar märka att den börjar bli sliten. Prata med din tandläkare och be om råd. Större skador kan behöva tandvård i form av plastfyllningar eller tandkronor.
Det finns mycket du kan göra för att förhindra skador på emaljen och hålla tänderna friska.
• Var noga med att sköta din munhygien för att undvika att plack och bakterier skadar din emalj. Borsta tänderna två gånger om dagen med två centimeter tandkräm och komplettera din munvårdsrutin med tandtråd och munskölj.
• Fluor och flourtandkräm kan förebygga erosionsskador och skydda tänderna mot eventuella frätskador. Genom att dessutom använda en tandkräm som är skonsam mot emaljen kan du förebygga frätskador på tänderna och förstärka de goda bakterierna med enzymer och proteiner som finns naturligt i munnen.
• Du kan också stärka tändernas emalj genom att skölja munnen med ett munsköljsmedel som Zendium Emalje Protect Munskölj.
• För att undvika frätskador på tänderna är det viktigt att vara sparsam med livsmedel och drycker med mycket syra. Läsk, juice, cider, och fruktsaft är exempel på drycker med höga syrahalter. Tänk på att detta också gäller för light-produkter. En sockerfri läskedryck har lågt pH-värde och riskerar därför att utsätta dina tänder för frätskador.
• Vänta med att borsta tänderna i minst en timme om du druckit eller ätit något surt för att undvika frätskador och inte slita på emaljen.
• Tänk på att inte trycka för hårt när du borstar – och borsta inte för ofta – eftersom detta kan leda till emaljskador och känsliga tänder. Använd en mjuk tandborste för att skona emaljen och även förhindra att tandköttet drar sig tillbaka.
• Lider du av reflux kan det vara en god idé att försöka behandla och hämma uppkomsten av sura uppstötningar. Detta för att minimera risken att låta syran orsaka frätskador på tänderna.
https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/fratskador-pa-tander.html
https://www.1177.se/olyckor--skador/skador-pa-tander/fratskador-pa-tanderna/
https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/mun-och-tander/tander/hal-i-tanderna--karies/
https://www.zendium.se/munhalsa/tandhalsa/hal-i-tanderna.html